2024. április 27., szombat
FONTOS

Gyulán rendezték a Nemzetiségi Sporthétvégét

Péntek délután a városi tornacsarnokban vette kezdetét a Nemzetiségi Sporthétvége Gyulán.

A román nemzetiségi önkormányzat által szervezett programra 180 diák érkezett az országból minden tájáról.

Három évvel ezelőtt hívta életre a Nemzetiségi Sporthétvége rendezvényét a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkársága. Az idén a gyulai román nemzetiségi önkormányzatot kérték fel a háromnapos sportfesztivál szervezésére, mondta Kozma György elnök. A sporthétvége elsődleges célja a nemzetiségi iskolákban tanuló diákok közösséggé kovácsolása volt. Az elnök kiemelte, a pénteken kezdődő programokra száznyolcvan diák érkezett Pécsről, Pilisvörösvárról, Budapestről és Békéscsabáról, a házigazda szerepét betöltő gyulai fiatalok mellett.
Az ország nemzetiségi iskoláinak német, szerb, horvát, szlovák, román és magyar diákjait Soltész Miklós köszöntötte. Az államtitkár arra hívta fel a fiatalok figyelmét, ha a pályán össze is rúgják a port, utána mindig békéljenek meg egymással.
A kultúra része a sport is, hiszen a sport olyan értékeket képvisel, amely valamennyiünk kultúrájának szerves része, fogalmazott Görgényi Ernő. A polgármester kiemelte, a sport kultúrájának elengedhetetlen eleme a tisztelet és az örömteli együttlét, amely minden sportolás szükségszerű velejárója.

A megnyitó egy igazi gálamérkőzéssel folytatódott, ahol a Miniszterelnökség, az államtitkárság és a nemzetiségi vezetők által alkotott futballcsapat mérte össze erejét a diákokból álló válogatottal. A mérkőzés bár szorosan alakult, végül a fiatalok 5-4-es győzelmével végződött.

Nézze meg ezt is:

Szintézis: B. Jász Jolán képeiből nyílt tárlat a Kohán képtárban

  B. Jász Jolán Szintézis című kiállítását Bagyinszki Zoltán fotográfus nyitotta meg, aki a művész-tanárt …