2024. május 5., vasárnap
FONTOS

Kötelező olvasmányok megközelítésének lehetőségeiről volt szó az Erkelben

Tiszta dráma? Gondolatok a könyvtárban – a kötelező olvasmányokról címmel tartott előadást Győrei Zsolt író, dramaturg, a Színház- és Filmművészeti Egyetem docense az Erkel Ferenc Gimnáziumban.

Őt Kiss László az iskola tanára, a Bárka folyóirat szerkesztője kérdezte tanári szerepéről, a kötelező olvasmányok megközelítésének lehetőségeiről, az olvasóvá válás állomásairól, az olvasás és az irodalom szépségéről.

Győrei Zsolt kiemelte, hogyha a Bánk bánt az Ember tragédiájához hasonlítjuk, akkor elmondható, hogy az előbbinek sokkal erősebb dramaturgiai működése van. Az utóbbiban erős filozófiai gondolatok vannak, de a Bánk bánban eggyel több a titok.

A program a magyar nyelv és irodalom szakos általános és középiskolai tanárok mellett a diákokat szólította meg. Győrei Zsolt kiemelte, a Színház- és Filmművészeti Egyetemen könnyű dolga van, hiszen amikor odaáll egy színész, rendező, dramaturg vagy filmes hallgató elé, akkor őket érdekli a dráma. Középiskolában ez sokkal nehezebb, hiszen a mai, ingergazdag világban nagyobb kihívást jelent megmutatni a dráma nyújtotta értékeket.

Nézze meg ezt is:

A legszebb konyhakerteket keresik

A növényi sokféleség jegyében, a gyulai önkormányzat az idén is keresi a város legszebb konyhakertjét. …