2024. május 6., hétfő
FONTOS

ADHD Ambulancia és memória tréning indult a kórházban

Jelentős előrelépést hozhat a láthatatlan betegségnek is nevezett ADHS-s, vagyis a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral küzdő betegek életében a Békés Vármegyei Központi Kórház Pszichiátriai Gondozója által elindított ADHD Ambulancia.

Ilia Katalin gondozóvezető főorvos elmondta, az ADHD-t évtizedekkel ezelőtt csak gyermekeknél állapították meg, de még pontos diagnózis sem létezett, ma pedig már tudjuk, hogy ez egy különálló betegség, mely a felnőttek életét is megkeserítheti.

Az utóbbi évtizedekben egyre többet lehetett hallani erről a betegségről, mely sok esetben felnőtt korban mutatja meg magát. Hazánkban egyre kevés helyen végeznek ezzel kapcsolatos kivizsgálást. A gyulai gondozó felé is sok megkeresés érkezett, így az idén megalakuló ADHD Ambulancia gyógyszeres és pszichoterápiás segítséget kínál az érintettek számára, de mindezekre egy előzetes kivizsgálás, információgyűjtés után kerülhet sor.

Egy elöregedő társadalomban egyre többen küzdenek szellemi hanyatlással, ez pedig nagy problémát jelent. A kórházban a diagnosztika és a gyógyszeres terápia megoldott, a Pszichiátriai Gondozó most fejlesztő foglalkozásokat ajánlott a betegeknek. A memória tréninget a 65 év feletti pánciensek számára szervezték.

Az agyi elváltozásokkal járó demencia nagymértékben rontja a pánciensek életminőségét, ez a foglalkozás viszont sokat segít a kezelésében, és a demenciával gyakran jelentkező, társult betegségek tüneteinek enyhítésére is alkalmas.

Nézze meg ezt is:

A legszebb konyhakerteket keresik

A növényi sokféleség jegyében, a gyulai önkormányzat az idén is keresi a város legszebb konyhakertjét. …