2024. május 18., szombat
FONTOS

Idén rekordszámú, 1353 mintát bírál az érzékszervi zsűri

Pénteken megkezdődött a Brillante – 2024 Nemzetközi Pálinka-és Párlatverseny érzékszervi zsűrizése. A versenyre idén is három kategóriában lehetett nevezni.

Bérfőzetők, magánfőzők párlatait, illetve több kereskedelmi főzde pálinkáit, párlatait is várták a szervezők. A tavalyi 1178 mintát túlszárnyalva 2024-ben összesen 1353 minta érkezett a megmérettetésre.

A nevezők jelentős része évek óta visszatérő versenyző, de az idei évben kiemelkedően sok az újonc, akik először neveztek. Az érzékszervi zsűri számítógéppel bírál a két nap során. Minden egyes tételt két fős leíró bíráló bizottság értékel részletesen pontokkal, illetve szövegesen. Emellett a két gyorsbíráló az érem színét hivatott eldönteni, azonban szöveges leírást nem ad. Amennyiben a négy bíró véleményéből legalább három egyezik, akkor megkapja az eredményt. Amennyiben nem egyeznek, egy újabb két fős csúcszsűri elé kerül döntésre.

A bírálati szempontok között szerepel az illatolás, szaglás, ahol többek között a technológiai tisztaságot, az intenzitást, valamint a gyümölcskaraktert vizsgálják. A második szempont az ízlelés, ahol az előbbi kritériumok mellett a szájérzet jelenik meg. Az utolsó a harmónia, a komplexitás.

Hazánk szinte minden részéről érkeztek minták. Határon túlról pedig Hollandiából, Szerbiából, Romániából és Szlovákiából neveztek. A legtöbb párlat idén ismét a szőlő és szőlő eredetű termékekből érkezett, ezt követi a szilva és az alma. Emellett népszerű volt még az év gyümölcse, a birs is. A minősítések eredményhirdetése május 18-án, Gyulán lesz.

 

Nézze meg ezt is:

Összeöntötték a nemzeti összetartozás pálinkáját

  Péntek kora délután a nemzeti összetartozás pálinkája összeöntésével megkezdődött a 24. Gyulai Pálinkafesztivál. Három …