2024. május 2., csütörtök
FONTOS

Ártatlanok – felolvasószínházi ősbemutató a várszínházban

Csütörtök este a Gyulai Várszínház felolvasó-színházi ősbemutatóját láthatta a közönség Ártatlanok – Levelek a Kner család életéből címmel. Az előadás parádés szereposztásban mutatta be a nagymúltú, gyomai nyomdász- és művészdinasztia családtörténetét.

Hetekkel ezelőtt elkeltek a jegyek a várszínház csütörtök esti felolvasó-színházi ősbemutatójára, mely az Ártatlanok, levelek a Kner család életéből címet viseli. Az előadás időpontját a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapjához igazodva tűzték ki.  A Kner család története többszörösen szívügye a várszínháznak, mondta Elek Tibor igazgató, aki egyben a darab dramaturgja.

Tavaly jelent meg Erdész Ádám történész-levéltáros kötete, amely a nyomdász dinasztia sorsát 1938-tól kezdődően egészen 1949-ig dolgozta fel. Erdész Ádám kiemelte, a több évig kutatott családtörténet színpadra állítása különleges élményt jelent számára.

Hegedűs D. Géza színművész az Ártatlanokban Kner Imre alakjának a megformálója, és egyben a darab rendezője is. A színművész elmondta, megrendítő volt, amikor megkapta a  levelezéséből összeállított szöveget, mely egyfajta lenyomata a kor radikalizálódási folyamatainak.

A Kner család egymást követő nemzedékeit bemutató Ártatlanok című felolvasó-színházi művet a Gyulai Várszínház nyári évadában is láthatja majd a közönség, ahogy a közeljövőben Gyomán, Budapesten és az ország más városaiban is.

Nézze meg ezt is:

Látványos menettel ünnepelték a munkát Máriafalván

Mazsorettek indították a menetet április harmincadikán, tíz órakor, a máriafalvi elő május elsején, a Wenckheim …