2024. április 30., kedd
FONTOS

Jelentős lépés az Airbus beruházás ügyében: értékesíthetik a déli ipari területet

A veszélyhelyzet megszünését követő időszakban először tartottak Gyulán képviselő-testületi ülést, melyre június 25-én került sor. A csütörtöki program megemlékezéssel kezdődött, a jelenlévők – két korábbi képviselő-testületi tag – Juhász János és Nemesvári Zoltán emlékére hajtottak fejet egy perc néma csendben.

A júniusi ülésen a veszélyhelyzet alatt meghozott intézkedésekről szóló polgármesteri beszámolót megelőzően a gyulai tűzoltóparancsnokság és a rendvédelmi szervek beszámolója is elhangzott.

Zanócz István tűzoltó alezredes mozgalmas tavalyi évről számolt be, ugyanez pedig igaz volt a határrendészet tavalyi munkájára is, mivel 2019-ben valamivel megnőtt a határon átkelők száma az elmúlt évekhez képest. A határrendészeti kirendeltség tájékoztatóját követően Kolysza Zoltán rendőrkapitány adott betekintést 2019 közbiztonságának helyzetéről. A város területén tavaly 434 bűncselekményt regisztráltak, mely a 2018-as évvel szemben 4,4%-os csökkenést jelent.

Fontos megemlíteni ezen a területen a polgárőrök munkáját is, akik a tavalyi évben összesen 12 687 szolgálati órát teljesítettek.

A júniusi képviselő-testületi ülésen több önkormányzati tulajdonú cég aktuális ügyeivel foglalkoztak, a várfürdő, az óvodák, és a Közüzem is napirendre került. Többek között szó volt az úszásoktatási és utánpótlás-nevelési feladatokról, valamint Gyula Város Egyesített Óvodája 2019/20-as nevelési évéről szóló beszámolója is terítékre került.

A testületi ülésen két cégvezető szerződésének a meghosszabbításáról szóló előterjesztést is elfogadták, Csáki Béláné a Gyulakonyha és Kertes István a Gyulasport ügyvezetője is tovább folytathatja a munkát. Görgényi Ernő polgármester a veszélyhelyzet ideje alatt meghozott intézkedésekről is beszámolt. Az ülésen felvázolta a korábban megalakult közegészségügyi veszélyhelyzet helyi kezelését végző munkacsoport feladatait és annak meghozott döntéseit. A beszámoló végén a koronavírus-járvány gazdasági hatásait elemezte. Gyula jelentős bevételtől esett el ebben az időszakban, az idegenforgalmi adóból befolyt összeg teljesen lenullázódott, de többek között a vendéglátó vállalkozások elengedett közterületi díja is kiesést jelent.

Utolsó napirendi pontként döntés született a déli iparterület értékesítéséről, melyet egyhangúan fogadott el a képviselő-testület. Ezen a területen a világ egyik legnagyobb repülőgépipari vállalata, az Airbus épít helikopter alkatrész gyárat. A nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházással kapcsolatban már több jogi intézkedés is megtörtént, így a területet értékesítheti az önkormányzat.

A gyárral párhuzamosan egy Repülőgépipari Akadémia is létesül az üzem szakember utánpótlásának képzésére, a gyártás pedig várhatóan 2022-ben indul majd el.

Nézze meg ezt is:

Bokrétaünnep a Magvetőben

    Hétfőn a Magvető református iskola épülő tornaterménél rendeztek bokrétaünnepet abból az alkalomból, hogy …