2024. április 30., kedd
FONTOS

Jegyzői tájékoztatás a szúnyoggyérítéssel kapcsolatban

Dr. Csige Gábor jegyző

A szúnyoggyérítés kérdésében a közösségi felületeken rendszeres visszatérő, leginkább negatív hangú véleményekkel találkozunk.

A vélemények között találkozhatunk a hatékonyság megkérdőjelezésére, az alkalmazott vegyszer hatékonyságára, a gyérítések gyakoriságára vonatkozó kritikákat. Éppen ezért tájékoztatást kívánunk nyújtani a tisztelt lakosság számára a közérdeklődés középpontjában lévő kérdésekben.

Mindenekelőtt a védekezés rendszeréről néhány gondolat.

Két különálló, de egységben dolgozó védekezés zajlik városunkban. Az egyik a Katasztrófavédelem megrendelésére és irányítása mellett, a másik Gyula Város Önkormányzata megrendelésére, és Betyó János entomológus szakember irányítása mellett zajlik, aki összehangolja az állami és az önkormányzati védekezést, értékeli a gyérítések eredményességét.

2020. június 30-án, az állami védekezések során 1200 ha-on földi ULV és 200 ha-on melegködös gyérítés történt Gyula városában. Az állami védekezés megfelelő időben a szúnyogok megjelenésekor már megkezdődött. Erre épült rá az önkormányzati védekezés 2020. július 8-án, ami területileg még kiegészült Sándorhegy, Kálvária, Bicere, a József Szanatórium és a Városerdő melletti részekkel, 200 ha-al. Ezután ismét állami védekezés következett július 14-én. Az első gyérítés időben, a szúnyoginvázió kezdetén megtörtént, és ez megfelelő időpontokban folytatódott és folytatódik, összehangolva az állami és az önkormányzati védekezéseket.

A gyérítés minden alkalommal a megfelelő, engedélyezett szerrel történik. Az alkalmazott szer a következő: DELTASECT PLUS 1,2 ULV szúnyogirtó szer (hatóanyag 0,135% deltametrin + 0,013% természetes piretrin). A jelenlegi szabályozási környezetben ennél megfelelőbb irtószer, illetve gyérítési technológia országunkban nincs!

A Katasztrófavédelem és Betyó János entomológus is megfelelőnek ítéli az eddigi védekezéseket.

Az látszik, hogy a településszerkezetből adódóan lehetnek olyan részek, ahol kevésbé hatékony a gyérítés a lefedettség hiánya miatt (nem tud egyes területeket a földi jármű megközelíteni), de összességében megfelelőek a szúnyoggyérítések. Természetesen a jelenlegi invázió mellett hosszú távú eredményt nem kapunk, mivel nagyon erős a háttér területi nyomás és egy rajzás csúcsán vagyunk, ezért rövid ideig tart a gyérítés hatása, ami miatt kevésbé érezhető a szúnyogmentes állapot.

Bár a rajzás csúcsán a gyérítést követően rövid időn belül (1-2 nap) is megjelenhetnek a csípőszúnyogok, de a környezetterhelés minimalizálása érdekében célszerű 1 hétnek eltelnie két gyérítés között. Ennek megfelelően szervezzük a gyérítéseinket.

Légi kémiai szúnyoggyérítésre Magyarországon engedélyezett szúnyogirtószer nincs

Az EU biocid hatóanyag felülvizsgálati programja szerint a szúnyogirtó szerek engedélyei is revízióra kerültek, melynek során a kifejlett szúnyogok ellen alkalmazható, légi eljárással kijuttatható kémiai készítmények visszavonásra kerültek. Éppen ezért csak földi gyérítés jöhet számításba, amelynek elkerülhetetlen velejárója az, hogy nem tud az irtószer eljutni városunk teljes területére, hiszen megfelelő közútkapcsolat nélkül a járművek nem tudják megközelíteni az erdős, pangó vizes területek, amelyek így utánpótlást biztosítanak a városlakó szúnyogpopulációknak.

A fővárosi és a Balaton környéki szúnyoghelyzettel városunkat összehasonlítani nem érdemes (bár Budapesten is komoly problémát okoznak a szúnyogok). Május végétől június második feléig sokkal több csapadék hullott a térségünkben, mint például a Balatonnál. Ebből kifolyólag jelenleg az Alföldön van a legnagyobb szúnyogprobléma.

Amit ebben a helyzetben Önkormányzatunk megtehet, azt meg is teszi, a gyérítéshez szükséges valamennyi szerződést még év elején megkötötte, a védekezéshez szükséges forrást biztosította, az állami védekezéseket (ami kisebb területet érint, mint az önkormányzati) saját
forrása terhére kiegészíti. De ahogyan azt a gyulaiak érzékelik, ez most nem elegendő, a szúnyogok jelen vannak, és bosszúságot okoznak mindannyiunknak. Tehetünk azonban azért, hogy kerti tevékenységünket, kikapcsolódásunkat ne zavarják meg a vérszívók.

Ennek érdekében javasoljuk, hogy – ingatlanuk zöldfelületeit tartsák karban, rendszeresen vágják a füvet, – szüntessék meg a pangó vizeket telkükön belül, a nyílt csapadékvízelvezető árkokat pedig tartsák tisztán, hogy a víz könnyen elfolyhasson, – használjanak olyan testpermetet a házon kívüli tartózkodásuk alatt, amely elriasztja a szúnyogokat, – ültessenek olyan növényeket kertjükbe vagy a balkonládába, amelyek riasztják a szúnyogokat, – ha lehetőségük van rá, telepítsenek fecskefészkeket (https://www.mme.hu/mu_fecskefeszkek).

Gyula, 2020. július 16.

Dr. Csige Gábor jegyző

Nézze meg ezt is:

Köszönöm a zenét: filmslágerek szólaltak meg Gyulán

  Számos ismert filmsláger dallamai csendültek fel péntek este, az Erkel Ferenc Művelődési Központban. A …