2024. április 30., kedd
FONTOS

Gazdag programsorozattal ünnepelték a házasság hetét

 

„Igen, összetartozunk”

Ismét sokszínű programmal és számos együttműködő partnerrel szerveződött meg a házasság hete az Egyházmegyei Családközpont koordinálásában. A vírushelyzet miatt a zömében online közvetített előadások, workshopok, műhelyek, fórumok voltak elérhetőek az érdeklődők számára. A személyes részvétel lehetőségét nyújtó szabadtéri és templomi események is sokakat megmozgattak.

– Nagy volt az érdeklődés – összegezte Bucskóné Lehota Ágota, a Szeged-Csanádi Egyházmegyei Pasztorális Helynökség Családközpontjának munkatársa a 13., házastársi kapcsolatot erősíteni hivatott programsorozatot.

A nyitószentmisét a szegedi dómban Kondé Lajos pasztorális helynök celebrálta kapcsolódva a hét mottójához:

– Ezerszer is igen. Mit jelent az első igen? Mit ad az embernek, és miért kell újra és újra, ezerszer is megismételni? Ez az igen egy visszavonhatatlan szövetség kezdete, amelyben ott van a feltétel nélküli szeretet és az ezzel szorosan összefüggő biztonság. Amikor a pár tagjai kimondják egymásnak az igent, Krisztus is igent mond rájuk és a szövetségükre. Így jön létre két ember között a természetfeletti szeretetkapcsolat, és ezzel indul el az önként, szabadon és teljes szívvel vállalt út, amelyen járva ketten együtt akarnak boldogok lenni, és egymást segítve eljutni Isten országába. Ez a vállalkozás tehát egy egész életre szól. A közös életbe mindkét fél beleadja minden erejét, tudását, érzelmét. De az ember nagyon vágyik arra, hogy folyamatos megerősítést kapjon, hogy házastársa újra és újra kifejezze: összetartozunk. Ezt vidámsággal, hálával és szeretettel kell bizonyítanunk egymásnak – fejtette ki a szentségi házasság jelentőségét a plébános.

A vírushelyzetben oly nagyon vágyott személyes jelenlét lehetőségét adta meg a szerelmes kalandtúra, melyet Szegeden, Makón és Gyulán rendeztek meg.

A séta hét állomása a három település belvárosán vezette végig a párokat. A kalandtúra feladatai párkapcsolat-építésre, összegzésre, jövőbe nézésre ösztönözték őket. Mi lenne a három kívánságod? Milyen kincseitek vannak, amiket szívesen megmutattok másoknak? Van-e játékos könnyedség a kapcsolatotokban? Mit éltetek meg áldásként, ajándékként? – ilyen témákat adtak a beszélgetésekhez a szervezők.

Szegeden a Dóm tértől a Dugonics téri Katház Kulturális és Képzési Központig vezetett a körtúra, melynek végállomásán tea és forralt bor várta a párokat. Makón a Szent István Király Plébánia, a Házas hétvége közössége és házaspárok szervezték a várost bejáró sétát. Gyulán a Nádiboldogasszony Plébánia együtt-
működésével szervezték meg a kalandtúrát. A helyi nevezetességek útvonalához illeszkedtek a párok beszélgetés témái, a megismerkedéstől, a párkapcsolatba hozott értékeken, a hétköznapi apró szeretetmegnyilvánulások tudatos számbavételén és a játékosságon keresztül az egymásnak mondott áldásig. Mindkét városban a plébánián fogadták meleg itallal az érkezőket.

A hét számos előadással és műhelybeszélgetéssel várta az érdeklődőket.

A Remény Háza Családműhely házasságerősítő online workshopja a spiritualitás a házasságban témával foglalkozott. Arra a kérdésre keresték a választ, hogyan támogathatja az egyén személyes spirituális fejlődése a házasságot, a házasság titkának egyre mélyebb értése hogyan járul hozzá a személyes spiritualitáshoz.

A Szegedi Tudományegyetem szabadegyetemén az ezer hallgatót jóval meghaladó érdeklődéssel zajlott Papp Miklós előadás a jó házasság feltételeire kérdezett rá. A morálteológus szerint az érzelmek, a kommunikáció, az intimitás a jó házasság meghatározó feltételei, de ezek mellett a stabil értékrendszer nélkülözhetetlenségét is látnunk kell, és tudatosítanunk kell, hogy a családi életvezetés kialakítása, összehangolása, majd élethossziglani érlelése folyamatos feladat a házasságban.

Kismamákat hívtak online beszélgetőkörbe „Időbeosztás? Energiahasznosítás!” címmel.

Nemes Éva szupervízor vezetésével a Szeged-Honvéd téri Református Egyházközség szervezésében. Szenes Márta pszichológus és Farkas Attila pszichológus, család- és párterapeuta online kerekasztal-beszélgetésben válaszolt Élet egy mozaikcsaládban címmel az érdeklődők kérdéseire.

Egy 19. század eleji „szerelmi házasság” története címmel hívott időutazásra a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár, melyben személyes levelekből idézték meg Tary Pál és Kováts Terka, két fiatal bimbózó kapcsolatát, félelmeiket a családi elvárástól, hullámzó boldogságukat a baráti ármányok miatt s vágyukat a beteljesülésre, azaz a házasságra. A könyvtár munkatársai közösségi médiafelületükön és honlapjukon olyan regényeket, szakkönyveket ajánlottak, melyek bemutatják a házasság örök értékeit, különböző szakaszait.

A házasság hetét Szegeden a Honvéd téri református templomból közvetített ökumenikus istentiszteleten zárták. Kereskényi Sándor református lelkész köszöntötte az online térben a résztvevőket, igét Thorday Attila esperes, újszegedi plébános hirdetett. Thorday Attila arról beszélt, hogy a párkapcsolatban egymás tisztogatása és felfedezése mindig feladat, tíz, húsz, hatvan év után is. Gyönyörű feladat egymásból kiszeretni azt a jót, ami benne van a másikban, és az ember mindig megerősíti, ha abban a tudatban él, hogy Krisztus szeretete fűzi össze házastársával.

A házasság hete – látva az évről évre erősödő érdeklődést, a bekapcsolódó szervezetek számát sikertörténetté vált az egyházmegyében, melynek egyedi programjai országosan sok követőre találtak. Az elmúlt tizenhárom évben sokféle műfajban képviselték a házasság értékeit: előadások, kiscsoportos párgyakorlatok, flashmobok, kiállítások, koncertek, kerekasztal-beszélgetések, gyerekrajz- és versmondó versenyek mutatják sokszínűségüket.

Látva az érdeklődést, 2014-ben elindították a Szegedi Családegyetemet, amelyben egy-egy tanévnyi időszakban is elérhetővé tesznek családok, párkapcsolatok egészséges működését szolgáló programokat, prevenciós jelleggel.

Nézze meg ezt is:

Kulturális mozaik

  Kiállítás-panoráma a Magyar Kultúra Napján Két kiváló fotóművész tárlata indította a kulturális újesztendőt. A szegedi Somogyi-könyvtárban Schmidt …