2024. április 30., kedd
FONTOS

A Szeged-Csanádi Egyházmegye szervezésében

Bálint Sándor-emléknap

Május 10-én emléknap keretében emlékeztek meg Bálint Sándor néprajzkutatóról Szegeden.

A járványügyi rendelkezéseknek eleget téve szűk létszámban imádkoztak a negyvenegy éve elhunyt tudós sírjánál.
Gyulay Endre nyugalmazott püspök kiemelte Bálint Sándor életszentségét, alázatos munkáját, mellyel a tudományos és a vallásos életében is példát adott.

– Hol jobbról, hol balról üldözték, ő pedig szerényen, de állhatatosan kitartott a pápák által meghirdetett keresztényszociális világ formálásában. Példakép embersége, életvitele, tudása, vallásossága, amely évtizedek után is hat – mondta Gyulay Endre.

A nap során megáldották a szülőháza helyén épített társasház homlokzatára elhelyezett új emléktáblát, melyet az eredeti épület bontásakor távolítottak el. A programok között sor került a februárban online elindított Bálint Sándor Vetélkedő döntőjére is, melynek az Alsóvárosi Ferences Kolostor és Templom adott otthont. Szeged-Alsóváros a szentéletű tudós otthona, szűkebb pátriája volt. Itt született és nevelkedett, itt ismerte meg a vallásos népi kultúra értékeit. A zsűri tagjaként jelen volt Bálint Orsolya, Bálint Sándor unokája is.

A halálának 41. évfordulója alkalmából szervezett emléknap a Dóm téri Pantheonban álló szobornál koszorúzással, majd ünnepi szentmisével zárult, melyet Kiss-Rigó László püspök mutatott be. A főpásztor méltatta Bálint Sándor mély istenkapcsolatát. Napjainkban, amikor sokan az önmegvalósítás útján keresik boldogságukat, addig a hitvalló tudós élete, a hűség és a szolgálat megélésében teljesedett ki. Fontos értékek határozták meg életét, mint a hit, a család, a közösség és a népe iránti szeretet.

Ferenc pápa elismerte Bálint Sándor hősies erényeit

Ferenc pápa május 22-én, szombaton fogadta Marcello Semeraro bíborost, a Szentek Ügyeinek Kongregációja prefektusát.

Az audiencián engedélyezte egy vértanúságról és hat hősies erények gyakorlásáról szóló dekrétum közzétételét. Mindez azt jelenti, hogy egy fontos lépéssel közelebb kerültünk Bálint Sándor boldoggá avatásához – közölte a Vatikáni Rádió.

Bálint Sándort hitvalló élete, máriás lelkisége, illetve szülővárosának hagyománya és kultúrája iránt érzett szeretete miatt már életében is nagy tisztelet övezte.

 

Nézze meg ezt is:

Kulturális mozaik

  Kiállítás-panoráma a Magyar Kultúra Napján Két kiváló fotóművész tárlata indította a kulturális újesztendőt. A szegedi Somogyi-könyvtárban Schmidt …