2024. április 30., kedd
FONTOS

Függő játszma a Sorsfordulóban

 

„A függőséggel az a helyzet, hogy sosem végződik jól, mert végül bármi is hozott minket mámoros állapotba, idővel a jó érzés elmúlik, és felváltja a fájdalom.”

{vsig}galeria/fuggojatszma{/vsig}

Az orvostudomány számtalan függőséget ismer, gondoljunk csak az alkoholra, drogra, vagy a játékszenvedélyre. Azonban a ma emberének már olyan technikai eszközök által kiváltott függőséggel is meg kell küzdenie, mint a számítógép, internet vagy a mobiltelefon. A Gyula Tv Sorsforduló című műsorában erről a huszonegyedik századi betegségről, kialakulásáról és persze társadalmi hatásairól kérdezték a szakembereket.

– Függőségről akkor beszélhetünk, ha az egyén kórosan sokat tölt el a számítógép előtt, megváltoznak szokásai, emberi kapcsolatai, a gyerekeknél az egyik legfontosabb jel, hogy romlik a tanulmányi eredmény – fogalmazott dr. Orvos Gábor, pszichiáter szakorvos.

Az orvostudomány mai állása szerint egyesekben genetikailag benne van a hajlam, és ha az illető találkozik olyan helyzettel, ami ezt elősegíti, viszonylag hamar kialakulhat a függőség. A számítógépes függőség elsősorban a tanulókorban lévőket veszélyezteti, de találkoztunk már középkorú családanyával, vagy idősebb egyedülálló férfival is. Általában ha valaki három-négy óránál többet tölt el a számítógép mellett naponta, (a munkahelyet leszámítva) érdemes odafigyelni, hogy nem alakult-e még ki függőség. Súlyos esetben más drogokhoz hasonlóan akár elvonási tünetek is kialakulhatnak, szorongás, izzadás, remegés, de szélsőséges esetekben akár dühroham is, ha a páciens nem jut hozzá napi számítógépes adagjához. Ez már egyértelműen a kóros függőség jele.

– Az egyénen kívül a családi, vagy a párkapcsolati viszonyokat is megmérgezheti a szenvedélyes függőség, ráadásul itt már annak a veszélye is fennáll, hogy csak akkor kerül szakemberhez a beteg, amikor már komoly addikcióról beszélhetünk – ezt már Szicsek Margit főiskolai docens árulta el a Gyula Tv érdeklődésére a betegség kapcsolatokra gyakorolt hatása apropóján.

Korunk vívmánya a számítógép, ami nagyon sokat segíthet az információszerzésben, a különböző közösségi oldalakon, ha virtuálisan is, de kapcsolatok alakulhatnak ki, de nagyon fontos lenne, hogy ez ne váljon kórossá. Ezeknek az eszközöknek ugyanis megvan az a veszélye, hogy elkényelmesedünk tőlük, egy idő után ugyanis már csak ezen keresztül tartjuk a kapcsolatot embertársainkkal, ezért a „való világban” már sokkal nehezebben kommunikálunk, akár a barátainkkal is.

Sajnos manapság egyre jobban tapasztalható, hogy az otthoni, családi kapcsolatokban is eltávolodnak egymástól a felek, hiszen ha hazajön a férj vagy a feleség, és egy kiadós beszélgetés helyett azonnal a komputer elé ül, akkor hosszú távon elhalhatnak, ellaposodhatnak ezek a gyökereink. Nagyon fontos tehát, ha valaki azt tapasztalja, hogy párja vagy gyermeke elhanyagolja őt, és más emberi kapcsolatait, és úgymond csak a gépnek él, forduljon szakemberhez, mert megfelelő terápiával a függőség gyógyítható.

V. Z.

Nézze meg ezt is:

Testületi ülés: jó évet zártak az önkormányzati cégek

    A Dobos István utca egyirányú szakaszát szeretné a kerékpárosok számára kétirányúvá változtatni Vigné …