2024. április 26., péntek
FONTOS

Ökumenikus imahét Szegeden is „Krisztus szeretete szorongat minket”

Fekete Károly református püspök

Kiss-Rigó László püspök

Gáncs Péter evangélikus püspök

 

Amikor mi, Krisztus követői összejövünk, a díszvendég és a vendéglátó maga a feltámadt Krisztus – mondta Kiss-Rigó László püspök az ökumenikus imahéten a fogadalmi templomban, ahol Fekete Károly református és Gáncs Péter evangélikus püspökkel közösen hirdettek igét.

Mintegy kétévtizedes hagyományra tekint vissza Magyarországon az ökumenikus imahét, amit először 1908-ban rendeztek meg az egyesült államokbeli Graymoorban. Az imahét legfontosabb eleme, hogy a keresztények egységéért imádkoznak a különböző felekezetű gyülekezetek. Idén a reformáció 500 éves jubileuma alkalmából a Németországi Keresztény Egyházak Tanácsát kérte fel az Egyházak Világtanácsa az imahét összeállítására, ők témaként a meg­békélést választották, mottóul pedig Pál apostol korintusiakhoz írt második leveléből az alábbi mondatot: „Krisztus szeretete szorongat minket”.

– Ne önmagunknak éljünk, hanem annak éljünk, aki meghalt értünk és feltámadott – hangsúlyozta az ünnepi misén Fekete Károly. A református püspök kiemelte: veszteséget elszenvedni, kárt vallani senki sem szeret, emberi természetünkkel ellenkezik, mert szeretnénk érvényesülni, kiteljesedni. – Az evangélium arra kér, hogy ne éljek önmagamnak, tagadjam meg önmagamat, mondjak le a világról, pedig az ember azért hajt, hogy megtalálja önmagát. Elveszteni magunkat? Ilyet csak olyan valaki kérhet, aki sokkal többet tud adni nekünk. Ha annak élünk, aki értünk meghalt a kereszten, akkor a keresztvállalás közös nevezőre hoz, hiszen a kereszt Isten és ember találkozási pontja, a kereszt nem dísz, hanem üzenet, amely az Isten kitárulkozásának, nyitottságának jele – mondta a református püspök.

Gáncs Péter az imahét mottójával kapcsolatban azt fejtegette, milyen furcsa szókapcsolat az, hogy szorongató szeretet. – Itt olyan szeretetről van szó, ami nem egy langyos érzelem, hanem forró tűz van benne, olyan, ami feltör belőlünk, meg kell vallani, mint a szerelmet – fogalmazott az evangélikus püspök. Úgy értékelt, Isten belénk szeretett, bizonyos szempontból pedig a Szentírás egy olyan szerelmi történet, amely arról szól, hogy Isten beleszeret az emberbe, neki formálja a világot, mindent azért tesz, hogy a szeretett gyermekét megóvja.

Kiss-Rigó László püspök kifejtette, hogy az ökumenikus imahét idején, amikor is Krisztus követői összegyűlnek egymás templomaiban, neki a karácsony jut eszébe. Emlékeztetett, hogy Európának ezen a részén szenteste együtt ünnepel a család. – Amikor pedig mi, Krisztus követői összejövünk, a díszvendég és a vendéglátó maga a feltámadt Krisztus – hangsúlyozta a püspök.

Szegeden az ökumenikus imahét keretében a Kálvin téri református templomban Benyik György katolikus plébános misézett, az evangélikus templomban Balogh Barnabás baptista lelkipásztor, a Szent József templomban Kereskényi Sándor református lelkipásztor szólt a hívekhez, míg a baptista imaházban Hess István SJ római katolikus plébános volt az igehirdető. Az újszegedi Kalkuttai Teréz templomban Kereskényiné Nemes Lívia református lelkipásztor, a Tátra téri Szent Gellért templomban pedig Juhász András református lelkipásztor hirdetett igét. Az imahét záró miséjét a Honvéd téri református templomban Kiss-Rigó László püspök celebrálta.

Nézze meg ezt is:

Májusban ismét Gyula ad otthont a Nemzetközi Tűzoltó Csillagtúrának

  A világ tűzoltóinak legnagyobb baráti találkozója, a Nemzetközi Tűzoltó Csillagtúra helyszíne 1993 és 2009 …