2024. április 27., szombat
FONTOS

Itt a tűzifás átverések szezonja

Megkezdődött a téli tűzifa vásárlásának szezonja, amelyet az elmúlt napokban érkezett  feljelentések, átverések is ékesen bizonyítanak. Nem győzzük hangsúlyozni, hogy ha nem akarnak hasonló kellemetlenséget, akkor hivatalos árusító helyről, Tüzép-telepről vásároljanak tűzifát, ahol Önök előtt mérlegelnek és akkor biztosan a kifizetett mennyiséget fogják megkapni! Nem árt az óvatosság!

Május 30-án egy csabacsűdi házba csengettek be ismeretlenek azzal, hogy akciós áron, 1700 forintért adják a fűteni való, hasított akácfa mázsáját. A vevő meg is egyezett az ismeretlenekkel, hogy 40 mázsát szeretne vásárolni, amelyet lepakolás után ki is fizetett. Gyanús lehetett a vásárlónak a fa mennyisége, mert megjegyezte a teherautó rendszámát és a típusát is, amely egy bordó színű Renault Master volt, szürke ponyvával. Nemzetközi Fuvarozás felirat is volt rajta. Ahogy elmentek a faárusok, csak utána tett bejelentést a rendőrségre, mert kevesellte a lepakolt mennyiséget. A kiérkező rendőrök már csak azt tudták megállapítani, hogy a fa a kifizetett 40 helyett körülbelül 10 mázsa és a felírt rendszám is más gépkocsira lett kiadva. Az óvatlan sértettet mintegy 50 000 forinttal verték át.

Május 31-én Békéscsabán csengettek be egy házba idegenek, akik szintén akciós áron kínáltak tűzifát. Meg is egyeztek, hogy családon belül, ketten megveszik a teherautón lévő összes fát, 1900 forintos mázsánkénti áron. A szállítók egy kisméretű mázsamérleggel és egy hordó segítségével mérték a lepakolt fát, majd a végén összeszámolták, hogy 102 mázsa a súlya. Ennek megfelelően ki is fizették az árát, majd dolguk végeztével elmentek a kereskedők. Ahogy hazaértek a hozzátartozók, azonnal feltűnt nekik, hogy kevesebb lehet a lepakolt fa, mint amennyit kifizettek. A térfogata alapján megállapították, hogy kb. 50 mázsányi fát kaptak 102 mázsa áráért. A sértettek annyit tudtak elmondani, hogy egy újszerű, fehér színű, Iveco típusú, zárt teherautóval hozták a fát. Az ő káruk kb. 105 ezer forint.      

A legutóbbi bejelentés június 6-án történt. E szerint szintén Békéscsabán, egy háznál kínáltak megvételre 1700 forintért tűzifát. Azt is mondták, hogy ha a teljes rakományt megveszik, akkor olcsóbban is adják. Mivel a vevőnek nem kellett az egész, ezért értesítette a fiát, aki 50 mázsát megvett belőle. A lepakolás után visszatelefonált édesanyjának, hogy gyanúsan kevés fát pakoltak le nála, ezért inkább ne vegyen belőle (a rendőrségnek nem szólt). Közben a faárusok visszamentek a feljelentőhöz, aki a fia figyelmeztetése ellenére további 20 mázsát vásárolt a szomszédok jelenlétében! Ahogy elmentek az árusok, a szomszédok szóltak, hogy kevésnek tűnik a lepakolt fa, ezért egy szobamérleg segítségével 20 kilogrammonként lemérték. A végén kiderült, hogy mindössze 5 mázsa fát kapott a sértett a kifizetett 20 mázsa helyett. Közben a fiánál lepakolt mennyiséget is lemérték, őt 20 mázsával verték át.

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy ha nem akarnak hasonló kellemetlenséget, akkor hivatalos árusító helyről, Tüzép-telepről vásároljanak tűzifát, ahol Önök előtt mérlegelnek és akkor biztosan a kifizetett mennyiséget fogják megkapni! Ha mindenáron háznál akarnak vásárolni idegenektől, akkor az a minimum, hogy ellenőrzik a fa eredetét, felírják a jármű rendszámát, pl. fényképezős telefonnal lefényképezik a szállítót és a gépkocsit, valamint ha bármi gyanúsat észlelnek (az olcsó ár a legfeltűnőbb), akkor azonnal értesítik a rendőrséget, és nem akkor, amikor már elmentek az árusok.

Nézze meg ezt is:

Jubileumot ünnepel az Erkel kórus

Sikeres évtizedek állnak a gyulai Erkel Ferenc Vegyes Kar mögött, amit a napokban hangversennyel és …