2024. április 26., péntek
FONTOS

Megérkeztek az első pálinkák

Egy Gyulán született mezőberényi, és egy sarkadi, de erős fürdővárosi kötődésű nevező adta le 2012-ben elsőként pálinkáját az idei megmérettetésre a Lovász Rendezvényszervező Kft. A pálinkaverseny ötletgazda-főszervezője, Lovász Sándor elmondta, első alkalommal rendezik meg a Pálinka, Gyümölcs- és Borpárlat Világ Kupát, benne a huszadik Magyar Országos Pálinka- és Törkölypálinka, Gyümölcs- és Borpárlat Versenyt.

{vsig}galeria/palinka{/vsig}

A már nyugdíjas Anka János Gyulán született, és egészen korán kapcsolatba került a gyümölccsel, melynek színtere akkor még a mai törökzugi lakótelep helyén elterülő gyümölcsös kertek egyike volt. Mint mondta, a pálinkaivásban nagyon fontos a mértékletesség. Ő ennek olyannyira eleget tesz, hogy két éve nem is kóstolt alkoholt.

A közel negyedszázados szakmai múlttal bíró Tóth János Sarkadról hozta el legfrissebb pálinkáit, melyek tavaly készültek, így szakmai zsűri még nem mérette meg ezeket. Eddig minden pálinkafesztiválon ott volt, italai nem is szerepeltek rosszul. Azt mondta, mostmár a hagyomány tisztelete miatt is vállalta a nevezést.

A helyi önkormányzat számára is fontos a rendezvény, ezért is vett részt a sajtótájékoztatón a polgármester. Görgényi Ernő kiemelte, fontos szerepe volt a rendezvénysorozatnak abban, hogy a pálinka a kocsmai kerítésszaggatóktól eljutott oda, hogy a jónevű éttermek már nem lehetnek meg enélkül. A város turizmusában is nagy szerepe van a pálinkafesztiválnak, de a mezőgazdaság is profitál belőle.

A versenyt és az a köré szervezett fesztivált idén is áprilisban, Gyulán rendezik meg. A 2012. évi győztest, Magyarország Legjobb Pálinkáját, mint Megőrzendő Nemzeti Kincset 2012. december 6-án, az V. Szent Miklós Pálinka Ünnep keretén belül helyezik el a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban.

Interjúk a videóban.

Nézze meg ezt is:

Régiós bowling versenyt rendeztek sérült sportolóknak

  A Magyar Speciális Olimpia Szövetség és a Harruckern SE szervezésében rendeztek a napokban regionális …