2024. április 26., péntek
FONTOS

TÁJÉKOZTATÓ A LAKOSSÁG SZÁMÁRA

A rendkívüli téli időjárás során betartandó magatartási szabályokról.

Tisztelt Állampolgárok!

Az elkövetkező napokban az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint egyre hidegebb levegő áramlik térségünk fölé, többfelé lehet havazásra számítani, amely mellett a várható viharos szél miatt hófúvások alakulhatnak ki.. A megyénkben a legnagyobb hó mennyiség akár 20-40 centiméter, a hőmérséklet minimum értéke pedig -15 °C is lehet.

Az OMSZ és a Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint a szélsőséges téli időjárásból adódóan az állampolgárok fokozott veszélyeztetettségnek vannak kitéve. A gépjárművel történő közlekedés során, útnak indulás előtt tájékozódjon az útviszonyokról a rádió és TV híradásaiból, internetes portálokon, illetve Magyar Közút Nonprofit Zrt. ügyeleti szolgálatánál. Amennyiben mindenképpen szükséges autóba ülnie, úgy csak a téli közlekedésre felkészített, jó műszaki állapotú járművel induljon el, különös tekintettel a gumik állapotára.

A közúton történő közlekedés során óvatosan válassza meg a sebességet, ügyeljen arra, hogy a gépkocsiból nem mindig észlelhetők a lefagyott területek, valamint tartson biztonságos követési távolságot, vegye figyelembe a megnövekedett fékutat és ne kockáztasson az előzésnél. Ha elakadás-veszélyes helyhez közelít, ne próbáljon meg azon áthaladni (esetleg fokozott sebességgel), mert a balesetveszély így lényegesen megnő. Itt a fő szabály az, hogy a hó eltakarítást ne akadályozza a gépkocsi.

Kerülje az elakadást. Kezdődő hófúvás, intenzív havazás esetén a legközelebbi lakott hely elérésekor helyezze biztonságba gépkocsiját, és ott várja be, míg az út ismét járható lesz.

Ha elakadna, a gépkocsit lehetőleg ne hagyja az úton, vagy ha mégis erre kényszerül, akkor jól látható helyen tüntessen fel hol és hogyan lehet Önt értesíteni. Hosszabb utazásnál nem árt, ha takarót, tartalék ruhát és ennivalót is becsomagol, és fontos, hogy útközben időben gondoskodjon üzemanyagról.

Kísérje figyelemmel a lakókörnyezetében várható időjárási körülményeket a híradásokban. Készüljön fel arra, hogy a közművek esetleges sérülése (víz-, gázszolgáltatás kimaradása vagy áramszünet) esetén, azok helyreállításáig otthon tartós élelmiszerre és ivóvízre lesz szüksége. Amennyiben több napon keresztül akadozik az áram-, a víz- vagy a gázszolgáltatás, a település önkormányzata, valamint a károk elhárításában résztvevő szervek, szervezetek intézkednek a lakosságvédelmi feladatok megtételéről.

Saját testi épségünkön túl fontos, hogy figyeljünk a környezetünkben élőkre is. Különösen nagy veszélyben vannak ilyenkor az utcán élő hajléktalan emberek és a saját, sok esetben fűtetlen lakásukban élő, nehezen mozgó, többnyire idős személyek. Árulkodó jel lehet, ha nem füstöl a kémény, ha a szomszédot nem láttuk hosszabb ideig kimozdulni az épületből, vagy ha folyamatosan ég nála a villany. Mindenképpen kérjen segítséget, ha fekvő, mozdulatlan vagy reszkető, esetleg ittas hajléktalan emberrel találkozik.

A kihűlés veszélye miatt a szociális- és a hajléktalan-ellátórendszer szakemberei, a falu- és tanyagondnokok, a polgárőrök, a rendőrök, a katasztrófavédelem és a települési önkormányzatok munkatársai a téli időszakban még jobban figyelnek a segítségre szoruló emberekre. Mivel jellemző módon leghamarabb a lakosság az, aki találkozik ilyen esetekkel, kérjük, hogy most még jobban figyeljen oda a környezetében élő, segítségre szoruló emberekre.

Ha olyan emberről tud, akit bármilyen okból kihűlés fenyeget, kérjen segítséget az ingyenesen hívható telefonszámokon (104, 105, 107-es vagy a 112), vagy a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet Gyulai Szociális Központjától (06/66 562-740) – ahol folyamatos 24 órás szolgálat van- , vagy az önkormányzattól.

Gyula, 2012. február 2.
Dr. Görgényi Ernő
polgármester

Nézze meg ezt is:

Testületi ülés: jó évet zártak az önkormányzati cégek

    A Dobos István utca egyirányú szakaszát szeretné a kerékpárosok számára kétirányúvá változtatni Vigné …