2024. április 27., szombat
FONTOS

Gyors cselekvéssel menthetők meg a gyulai munkahelyek

 

A Gyulai Húskombinát Zrt., mint stratégiai húsipari cég, felszámolási helyzetbe került. A piaci pozíciók megőrzését szolgáló lépések határozott, gyors megtétele adhat esélyt a munkahelyek megőrzésére. Ehhez a szaktárca segítségét kéri a szakszervezet – írta a Kapuvári József elnök által jegyzett közleményében a HDSZ.

A Húsipari Dolgozók Szakszervezete is a felszámolást látta olyan egyedüli megoldásnak, amely lehetővé teheti a cég továbbélését, a munkahelyek megtartását.

Erre azonban csak akkor van reális esély, ha a felszámolási eljárás megindítása gyors tempóban történik, a piac kívánalmai szerinti ütemezésben születnek meg a szükséges intézkedések. Ha a felszámoló megjelenése, intézkedései elhúzódnak, az illetékesek minden határidőt kitöltenek, akkor akaratlanul is hozzájárulhatnak a munkahelyek megszűnéséhez.

A HDSZ azt tapasztalta hasonló esetekben, hogy a piacok nem várnak. Ha egy cég nem szállít rendszeresen és időben, nagyon gyorsan elveszítheti a vevőit, a konkurencia legyőzi. Az időtényezőnek ezért döntő jelentősége van a felszámolás folyamatában, hiszen a bajba került cég működése, termelése már előzőleg sem volt százszázalékos. A rendes termelési szint helyreállása, a munkahelyek megmaradása csak abban az esetben lehetséges, ha a felszámoló megjelenése forrásbevonással jár együtt, mivel így az üzem működése megindulhat, illetve helyreállhat.

A HDSZ, mint a stratégiainak minősített húsipari vállalatokért kormányzati felelősséget viselő miniszterhez, a Földművelésügyi Miniszterhez fordult egyeztetést kezdeményezve a gyulai munkahelyek megmentése érdekében. A HDSZ azt szeretné elérni, hogy kormányzati támogatást kapjon a felszámoló a gyors és hatékony fellépéshez. Az egyeztetés során megbeszélni kívánt kulcsszavak: munkahelyek megőrzése, az eljáró intézmények gyorsasága, forrásbevonás, piacok elvesztésének megelőzése.

Amennyiben a Gyulai Húskombinát felszámolása nem ennek jegyében történik, a szakszervezet megítélése szerint eltűnhetnek a gyulai munkahelyek.

Nézze meg ezt is:

Útlezárás várható szombaton Gyula belvárosában

Futóverseny miatt útlezárásokra és forgalomterelésekre kell számítani 2024. április 27-én 10 óra és 14 óra …