2024. május 3., péntek
FONTOS

Eljött a Kánaán: gazdasági csoda a XVIII. századi Békés megyében (VIDEO)

A török utáni időkben mindössze 7 település maradt meg a megyében, de a betelepedés után egy-két évtizeddel már jelentős társadalmi, vagyoni különbségek alakultak ki – derült ki Kereskényi Miklós munkájából, mely a korszak gazdasági alapjaival foglalkozik.

A szerzővel a megyei levéltár igazgatója beszélgetett, Erdész Ádám azzal kezdte, hogy valószínűleg sokan megmosolyogják, ha be akarja mutatni az Erkel Ferenc gimnázium egykori igazgatóját, de azt kevesen tudják, hogy Kereskényi Miklós tudományos munkásságának komoly előzményei vannak.

A kötet több olyan érdekességgel szolgál, mely nemcsak a XVIII. századi gazdaságtörténet iránt érdeklődő emberek számára szolgál információval. A régi Békés megye lényegében egy kietlen, műveletlen terület volt az 1700-as évek elején, ezután azonban az egykori udvari szállító Harruckern János György irányításával példátlan fejlődés kezdődött.

A ritkán látható gazdasági fejlődést jól jelzi, hogy a század elején szinte lakatlan tájat jó fél évszázaddal később, Mária Terézia idején már az ország éléskamrájaként emlegették.

Nézze meg ezt is:

Szövődményszűrési lehetőség Békéscsabán

  A közelmúltban indult a Békés Vármegyei Központi Kórház gyermekdiabétesz gondozójában a cukorbeteg gyermekek szövődményszűrése. …