2024. április 28., vasárnap
FONTOS

Szent Gellért Fesztivál

A Szent Gellért Fesztivál a kezdetektől a legmagasabb zenei minőségre törekszik – mondta Robert Christian Bachmann karmester, a szeptember végén rendezett szegedi komolyzenei programsorozat művészeti vezetője.

A fesztivál nem csupán a zene fogyasztásáról szól, hanem a zeneszerető közönség új generációjának kiműveléséről is – fűzte hozzá. Felidézte, amikor Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök megkereste a rendezvény ötletével, örömmel mondott igent, mert csodálatos dolognak tartotta, hogy új kulturális életet lehelhettek a városba.

A csaknem egy évtizede életre hívott Szent Gellért Fesztivál programjának alapját idén is három szimfonikus hangverseny adta, amelyen a Szent Gellért Akadémia saját zenekara lépett fel többek között Vivaldi, Mozart és Beethoven zenéjét játszva. Az együttes megalapítását felidézve Bachmann hangsúlyozta, hogy egy új minőséget szerettek volna létrehozni Szegeden.

– Elég hamar nyilvánvalóvá vált, hogy kizárólag a helyi zenészekkel ez nem lehetséges, de nekik is lehetőséget adtunk, hogy csatlakozzanak – mondta. A művészeti vezető úgy látja, a Szent Gellért Fesztivált a minőség, az öröm és a bensőséges előadásmódból fakadó kivételes atmoszféra különbözteti meg a többi hasonló komoly­zenei rendezvénytől.

– Az elmúlt években kiváló zenészekből valódi családot teremtettünk Szegeden, és egyfajta mennyországot hoztunk létre nem csupán a helyi, hanem a külföldi zene­kedvelők számára is.

A karmester szerint a fesztivál nem világsztárok Szegedre csábításával akar nézőket toborozni, viszont missziójuknak érzik, hogy teret adjanak a feltörekvő fiatal tehetségeknek. Példaként említette Balog Zsolt zongoraművészt, a Zeneakadémia tanárát, aki még diákként lépett fel először Szegeden. Kiemelte a fesztivál fellépői közül a szlovák származású Michal Stahel csellóművészt is, aki még nincs 40 éves, de mára az egyik legünnepeltebb előadó a régizene világában.

– Semmi sem fontosabb, mint hogy a fiatal tehetségek lehetőséget kapjanak megmérettetni magukat. Kitartás és állhatatosság, ez a mi legfőbb elvünk a kezdetek óta, ezek nélkül nincs minőség. Nem gyors, hanem tartós karrierekre van szükség – hangsúlyozta.

A dél-alföldi régió koraszülött gyermekeit és családjukat segítő Korábban Érkeztem Alapítvány idén harmadik éve kapott lehetőséget arra, hogy a fesztivál keretein belül szervezze meg jótékonysági hangversenyét. A szeptember 26-i koncerten Rost Andrea és Dolhai Attila szerepelt a Szegedi Szimfonikus Zenekar kíséretében.

Immáron második alkalommal lépett fel szeptember 30-án a fesztivál zenekara a fővárosban, Szent Gellért vértanúságának közelében, a Pesti Vigadóban, ahol Robert Christian Bachmann mellett a dél-koreai Jun Kuk Li, a salzburgi Mozarteum Zeneegyetem tanára vezényelt. A fesztivál zárásaként a szegedi dómban a budapesti Tomkins Énekegyüttes adott koncertet, amelyet Mészáros Zsolt Máté orgonista játéka egészített ki.

Robert Christian Bachmann beszélt arról is, hogy a Szeged-Csanádi püspökség elismerést érdemel, amiért egy olyan világban, ahol az emberiség a valaha létezett legnagyobb problémákkal néz szembe, és ahol több helyen, például Szíriában szisztematikusan pusztítják a kulturális értékeket, mindent megtesz azért, hogy ápolja a nyugati kereszténység kulturális és művészeti kincsét.

Nézze meg ezt is:

Jubileumot ünnepel az Erkel kórus

Sikeres évtizedek állnak a gyulai Erkel Ferenc Vegyes Kar mögött, amit a napokban hangversennyel és …