2024. május 3., péntek
FONTOS

Különleges filmsorozat őrzi Halmos Béla emlékét

Egy különleges dvd sorozatot adott át szerda délelőtt Görgényi Ernő polgármester Dézsi János könyvtárigazgatónak. Szomjas György és Halmos Béla 12 lemezes munkáját a magyar népzene elmúlt 20 évének az enciklopédáijaként tartják számon, a 12 dokumentumfilm az élő magyar és más nemzetiségű népzene legfontosabb muzsikusai közül mutat be többeket. Az anyagot nemcsak a könyvtár, hanem a gyulai iskolák is megkapták.

A népzenei gyűjtemény mellett a könyvtár az Átkozott nap című, az ’56-os eseményekről szóló dokumentumfilmet is megkapta. Halmos Béla és Szomjas György munkáját nélkülözhetetlennek nevezte Dézsi János, a gyulai bibliotéka vezetője. A lemezeket az ilyenkor szokásos feldolgozási eljárás befejezése után, várhatóan néhány nap múlva lehet kölcsönözni.

A képviselő-testület várhatóan csütörtökön dönt arról, hogy Halmos Béláról utcát nevezzenek el, a Hajnal és a Tomcsányi közötti terület így lehet, hogy hamarosan a gyulai népzenész, népzenekutató nevét viseli majd.

Nézze meg ezt is:

Megállapodás az egészségfejlesztés jegyében

Nagy jelentőségű együttműködési megállapodásról beszélt csütörtök délelőtt Takács Árpád főispán csütörtök délelőtt, Békéscsabán, amikor a …