2024. április 26., péntek
FONTOS

Megelevenedett Gyulán a végvári harcok kora

Péntek este látványos felvonulással vette kezdetét a hatodik Gyulai Végvári Napok. Az eseményen a török világot megidéző jelmezekben vonultak végig a város utcáin. A nemzetközi katonai hagyományőr csapatok a vár ostromát idéző tüzet nyitottak a Kossuth téren.

A három napos rendezvény megnyitóján Görgényi Ernő polgármester az esemény értékteremtő egyediségét emelte ki. Kovács József országgyűlési képviselő köszöntő beszédében kiemelte, azt a 150 évet, ami a török uralom alatt történt, a magyar történelemből soha nem lehet kitörölni. Patyi András, a három napos rendezvény fővédnöke hangsúlyozta, nemcsak a hadtudományi és katonai hagyományőrzés feladatáért felelős a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektoraként, hanem egykori gyulaiként is büszkén vett részt az eseményen.

Szombaton már csatajelenetek zajlottak várkertben, ahol hagyományőrző csapatok elevenítették fel a több, mint 450 éve történt várostromot. Kerecsényi László kapitány katonái a túlerővel szemben kilenc hétig hősiesen védték a várat, de a végén már csak egy lehetőség maradt, megadni magukat a további veszteségek elkerülése érdekében.

A végvári napokon játszó és alkotóház is várta a gyerekeket, esténként pedig hazai könnyűzenei előadók szórakoztatták a nagyérdeműt.

Nézze meg ezt is:

Régiós bowling versenyt rendeztek sérült sportolóknak

  A Magyar Speciális Olimpia Szövetség és a Harruckern SE szervezésében rendeztek a napokban regionális …