2021. január 18., hétfő
FONTOS

Megszerezte Gyula az egykori alispáni lakot

Kossuth Lajos megyei biztosa volt az a Szombathelyi Antal alispán, aki után a mai napig alispáni laknak hívják a Szent Miklós parkban álló épületet Gyulán. Az ingatlan eredetileg önkormányzati tulajdon volt, majd a 80-as években került az államhoz.

Az épületet a gyulai önkormányzat 2013 óta próbálja visszaszerezni, de az erőfeszítéseket sokáig nem koronázta siker. Idén áprilisban jött az utolsó, elutasításról szóló levél, ekkor gondolták át, hogy inkább ingyenes vagyonkezelési- és elővásárlási joggal szereznék meg az épületet. Ez azonban nem ment könnyen – derült ki Kónya István alpolgármester szavaiból.

Az önkormányzat képviselői szeptember 19-én vehették birtokba az épületet. Bár az ingatlan nincs rossz állapotban – nem kisrészt azért, mert a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal helyi irodájaként jól karbantartották, de az elmúlt hét évben mégsem használta senki, így át kell gondolni a felújítás, és az esetleges átalakítás kérdését.

Az új funkcióról egyelőre nincs döntés, de Kónya István szerint az biztos, hogy közfeladatot fog betölteni, és a város kulturális céljaihoz illeszkedik majd. A Szigeterőd program sikere esetén nem nehéz elképzelni, hogy ahhoz kapcsolódva lát majd be fontos feladatot.

Az alispáni lak pontos feladatáról a következő hónapokban születhet döntés.

Nézze meg ezt is:

38 új fertőzött Békés megyében

11 780-ról szombaton 11 818-ra emelkedett a koronavírus fertőzöttek tavaly március óta jegyzett száma Békés …