2024. május 2., csütörtök
FONTOS

Újraáldották a ferences kolostor és templom szentélymaradványát

Annak idején nagy jelentőségű volt, hogy ezt a ferences kolostort Gyulán alapították: hangzott el a közelmúltban felújított szentélymaradvány újraáldási ünnepségén, az Epreskert utcai romkertben. A történelmi emlékművet Wertheim Mátyás guardian, plébános áldotta meg.

 

A Karácsonyi János általános iskola kórusának műsorával kezdődött a ferences kolostor és templom szentélymaradványának újraáldási ünnepsége az epreskert utcai romkertben. Görgényi Ernő polgármester köszöntőjében kiemelte, ez a nap azért is különösen jelentős, mert egy nagyon jeles gyulai történelmi emlék romjait sikerült konzerválni és újra megkutatni.

Kovács József általános püspöki helynök ünnepi gondolataiban kifejtette, azt mai napig nem lehet tudni, hogy miért ideépült a templom, mert annak idején Maróti János V. Márton pápától már engedélyt kapott, hogy Gyulaváriban építse azt fel. A ferencesek annak idején olyan városokban telepedtek le, amelyek megfelelő számú lakossal rendelkeztek, így biztosítva a barátok folyamatos fennmaradását.

Wertheim Mátyás szegedi ferences guardian, plébános kiemelte, a több mint ezer ferencesből alig több mint száz fő maradt az országban, ezért is mentek el innen, mert ezzel a létszámmal nem tudták fenntartani ezt a kolostort.

A plébános a beszédét követően megáldotta a szentélymaradványt, ami különösen nagy jelentőségű volt számára.

Az ünnepi rendezvényen elhangzott, az, A város vezetésének érdemes azon gondolkodnia, hogy a jövőben, hogyan lehetne tovább bővíteni a romkertet.

Nézze meg ezt is:

Teljessé válik a Popovits utca felújítása

  Csütörtök reggel már felvonultak a munkások a területre, a nap folyamán pedig megkezdődött a …