2024. április 29., hétfő
FONTOS

100 millióból újítják fel a gyulai román óvodát

A Románvárosi Óvodát felújításáról számolt be Juhász Tibor, az intézményt fenntartó Magyarországi Románok Országos Önkormányzatának az elnöke szerda délelőtt, a helyszínen megtartott sajtótájékoztatón.

 

Az óvoda 1965 óta működik a Galamb utcai épületben, de az utóbbi években megnövekedett létszám miatt már szűkösen férnek el itt a gyerekek.

A 100 millió forintos beruházás részeként építenek egy új tornatermet és egy új csoportszobát. Előbbi TOP-os forrásokból valósul meg, utóbbira pedig az Emberi Erőforrások Minisztériuma biztosít 50 millió forintot. Tircsi Richárd, a Nemzetiségi Főosztály vezetője elmondta, a kormány az elmúlt években jelentős lépéseket tett a kisebbségek gyarapodásáért. Kovács József országgyűlési képviselő hozzátette, Gyula a románság magyarországi központjaként fontos szerepet tölt be a kisebbségi kultúra megőrzésében. A román önkormányzat 2011-ben vette át a gyulai nemzetiségi oktatási intézményeket.

 

Kreszta Traján nemzetiségi szószóló elmondta, az óvoda felújítása azért is fontos, mert az idejárók jelentik az alapot a városban működő román általános iskola és gimnázium számára.

Nézze meg ezt is:

Szintézis: B. Jász Jolán képeiből nyílt tárlat a Kohán képtárban

  B. Jász Jolán Szintézis című kiállítását Bagyinszki Zoltán fotográfus nyitotta meg, aki a művész-tanárt …