2024. május 3., péntek
FONTOS

Hadisírok támogatására nyert pályázatot Gyula

Ötmillió forintot nyert Gyula a Honvédelmi Minisztérium pályázatán hadisírok gondozására – jelentette be a szerda délelőtti, a Kosztolányi utcánál megtartott sajtótájékoztatón Alt Norbert alpolgármester. Emlékeztetett, az első világháború után ezen a területen temettek el 50 embert, a szétszórtan elhelyezkedő sírokat a 30-as években exhumálták, és egy területen helyezték el. Szűk egy évtizeddel ezelőtt annyira feledésbe merült a sírok kiléte, hogy a területen a sűrű növényzetet irtó közmunkások szinte “újrafelfedezték” ezt, innentől pedig megkezdődött a terület rendbetétele, mely most új állomásához ért.

A város a gyulai izraelita temetőt is szeretné rendbe tenni – ezt már Görgényi Ernő polgármester mondta el. Mindezt szintén pályázati forrásból valósítanák meg, a település képviselő-testülete csütörtökön dönthet arról, hogy pályázik-e 20 millió forintra a Magyar Zsidó Örökség Közalapítványhoz. A polgármester azt mondta, bízik benne, pozitív döntés születik.

Az izraelita temetőben kiirtanák az elvadult növényzetet, jól járható ösvényeket alakítanának ki, és felújítanák a síremlékeket is ott, ahol ez szükséges.

Nézze meg ezt is:

Adományokkal segítettek a vadászok

Hétfőn hiánypótló orvosi eszközök beszerzéséhez kapott segítséget a Békés Vármegyei Központi Kórház Gyemekosztálya. Az Országos …