2024. április 27., szombat
FONTOS

Az M47-es tervezett nyomvonaláról is szavazott a képviselő-testület

Csőke Péternek, a Gazdasági Erőforrások Bizottságának külsős bizottsági tagjának eskütételével kezdődött a február 28-i képviselő-testületi ülés a gyulai városháza dísztermében. Ezután következtek az interpellációk, kérdések, ahol Kiss Szabolcs arra hívta fel a figyelmet, hogy az Eminescu utcában a zöldfelület rekonstrukcióját követően az autósok ráhajtanak ezekre a területekre, ezzel mély nyomot hagyva ott. Erre azt a választ kapta, hogy a közüzemi kft munkatársai – a Szent István utcai példára – karókat helyeznek el az út mellett.

Durkó Károly Stéberl András unokája üzenetét tolmácsolta a testületnek, majd hozzátette, a ma készített áruk közül egy sem viseli a Stéberl nevet. Daka Zsolt, a Gyulahús Kft ügyvezetője elmondta, hogy még 2010-ben az akkori vezetés úgy döntött, hogy feléleszti a Stéberl márkanevet, és kiadja a kispáros kolbászt. De sem a fogyasztók, sem a beszerzők nem értették a nevet, ami így nem járt sikerrel. Hozzátette, idén egész alakos bronzszobrot fognak állítani Stéberl András emlékére.

Ökrös Istvánt azzal keresték meg, hogy a Mágocsi utcai lakosok aggódnak, hogy az utcában épülő, több lakásos ingatlan lakói hol fognak majd parkolni. A képviselő azt a választ kapta, hogy a jogszabályi előírás szerint minden lakáshoz egy parkolóhelyet kell biztosítani telken belül, ennél többet nem írhatnak elő.

Galbács Mihály a Honvéd lakótelep belső útjáról beszélt. A lakók szeretnék, ha felújítanák, hiszen rossz állapotban van. A képviselő azt a választ kapta, hogy a Honvéd lakótelep belső úthálózata valóban rossz, a szakasz felmérése még folyamatban van.

A napirend előtti beszámolók között a Gyulai Hivatásos Tűzoltóparancsnokság 2018-as tevékenységét foglalta össze Zanócz István tűzoltó alezredes. Kiemelte, csökkent a tűzesetek száma, viszont a műszaki mentések száma nőtt. Ez annak köszönhető, hogy a mentőszolgálatnak is besegítenek idős emberek mozgatásában.

A fő napirendi pontok között az egyik legfontosabb az M47 “Debrecen-Békéscsaba gyorsforgalmi út” tervezett nyomvonalainak véleményezés volt. A 2×2 sávos gyorsforgalmi útra 3 elfogadott nyomvonalat készítettek. Szűkebb térségünk és Gyula számára a képen látható “A” lenne a legkedvezőbb.

A testületi ülésen megszüntették az együttműködési megállapodást a Gyulai Kolbász- és Sódarmustra szervezőivel, hiszen a cég azt jelezte, hogy 2019-ben már nem tudja megrendezni az eseményt, hiszen nem térül meg számára.

Szó volt a 28. Erkel Diákünnepek idei megrendezésének támogatásáról. A gyulai önkormányzat 6,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyújt a kulturális rendezvényt szervező alapítványnak.

A grémium döntött a kötvénykibocsátás eredményeként keletkezett szabad pénzeszközök felhasználásáról, ezt követően pedig pályázatok önereje volt a téma. Az önkormányzat a benyújtott pályázatok jelentős részét megnyerte. 18-ból ezidáig 4-et fejeztek be, illetve 9 pályázat fizikai megvalósítása jelenleg is tart. A Szent Miklós park rekonstrukciója jelenleg is zajlik, az Almásy kastély cselédszárnyának felújítása pedig hamarosan elkezdődik.

A hátralévő beruházások önerő szükségleteit nem tudja a város saját forrásból biztonságosan finanszírozni, melyre más megoldást kell találni, amely lehet fejlesztési célú hitel felvétele.

Az utolsó napirendi pontban a megnyert pályázat megvalósításához szükséges többletforrás biztosításáról döntött a grémium. A város célja, hogy az óvodafelújítások szeptember 1-ig befejeződjenek. Ezért a hitelösszeg megérkezéséig a kivitelező kifizetése érdekében a kötvényből származó megtakarításból biztosítják ezt, melyet visszatolnak majd a fejlesztési hitel összegéből. A testületi ülés első részét március 4-én, hétfőn este, a Spiritusz után közvetítjük felvételről.

Nézze meg ezt is:

Szintézis: B. Jász Jolán képeiből nyílt tárlat a Kohán képtárban

  B. Jász Jolán Szintézis című kiállítását Bagyinszki Zoltán fotográfus nyitotta meg, aki a művész-tanárt …