2024. április 29., hétfő
FONTOS

182 felújított hadisírt adtak át a Szentháromság temetőben

Az elmúlt időszakban a nagy háború 100 éves évfordulójához kapcsolódóan országszerte több hasonló sírkertet rehabilitáltak. E célra a a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum írt ki pályázatot. A Szeged-Csanádi Egyházmegye 366 hadisír és 3 emlékmű felújítására közel 33 millió forint támogatást nyert el. Ennek keretében készült el a temetőben található 182 gránit sírkő is.

“Ha tudni akarod, hogy egy nemzet mire becsüli a múltját, nézd meg a temetőit!” Görgényi Ernő polgármester Széchenyi Istvánt idézve kezdte meg emlékbeszédét. A városvezető kiemelte, az idei évben Gyulán összesen három temetőben teszik méltóbbá az emlékhelyeket a Honvédelmi Minisztérium által kiírt pályázatnak köszönhetően.

A temetőben a 182 síremlék beton fejrésze korábban elhagyatott állapotban volt, így azokat elbontották, és új, gránit fejrészekre cserélték ki. Emellett megépítették a központi gránit emlékműhöz vezető sétányt is, így az emlékmű akadálymentesítve közelíthető meg. Az eseményen Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke szintén megemlékezett a háborús hősökről.

Magyarország kormányának és a Honvédelmi Minisztériumnak kiemelt feladata a hős áldozatok emlékének a megőrzése – ezt Németh Szilárd parlamenti államtitkár mondta.

Az emlékbeszédek után az első világháborús központi emlékművet is megkoszorúzták, majd ezt követően a sírköveknél is virágokat helyeztek el az emlékezők. A Szentháromság temetőben felújított első világháborús emléksírköveknél a Nemzeti Honvédség Díszegysége díszlövéssel tisztelgett.

Nézze meg ezt is:

Szintézis: B. Jász Jolán képeiből nyílt tárlat a Kohán képtárban

  B. Jász Jolán Szintézis című kiállítását Bagyinszki Zoltán fotográfus nyitotta meg, aki a művész-tanárt …