2024. április 26., péntek
FONTOS

Békéscsabán tartja seregszemléjét a földügyi, térképészeti szakma

Békéscsabán tartja július 4-e és 6-a között a 32. Vándorgyűlését a Magyar Földmérési, Térképészeti és Távérzékelési Társaság (MFTTT). Dr. Bíró Attila hatósági ügyekért felelős helyettes államtitkár elmondta: április 1-jétől a térképészet és az ingatlan-nyilvántartás szakmai irányításáért a Miniszterelnökség a felelős.

A jövőben mindenképpen módosítani szükséges az ingatlan-nyilvántartási rendszert, de a földmérési és térképészeti törvényt is – hangsúlyozta dr. Bíró Attila. Egyelőre kidolgozás alatt áll az e-ingatln keretében megvalósítandó 3D-s nyilvántartás, de mindenképpen ez a jövő útja – tekintette át a szakma előtt álló kihívásokat a hatósági ügyekért felelős helyettes államtitkár.

2010 és 2014 között az volt a legfontosabb, hogy a magyar termőföldet megvédjük –emlékeztetett dr. Nagy János. Az Agrárminisztérium földügyekért felelős helyettes államtitkára hozzátette: 2014 és 2018 között a leghangsúlyosabb állami birtokpolitikai törekvés a kis és közepes gazdálkodók földhöz juttatása volt. A 2018 és 2022 közötti ciklus legnagyobb kihívása pedig, hogy az elmúlt 30 esztendő birtokpolitikai anomáliáit oorvosoljuk: ezért is égetően fontos az osztatlan közös tulajdonú földterületek megszüntetése, amihez az állam minden segítséget megad – egészítette ki dr. Nagy János. Ennek az adósságnak a rendezését szolgálja az ősszel a parlament elé kerülő Nemzeti birtokrendezési törvénycsomag is – hívta fel a figyelmet.

Takács Árpád az osztatlan közös tulajdonú földterületek sorsának rendezését és a földügyi igazgatásban használatos szakrendszerekben fellelhető párhuzamosságok megszüntetését szorgalmazta beszédében. A kormánymegbízott szerint a földmérők és a térképészek olyan felfedezők, akik mindig új dolgokat találnak. „A földmérésnek a legkisebb haszna a földet mérése. Sokkal nemesebb célok lévén abban elrejtve.” – idézte Udvardy Cserna János földmérő gondolatait Takács Árpád, majd kifejtette: e nemesebb célok elsősorban a szabályozott, tiszta birtokviszonyok és ez által a jogtiszta kataszteri helyzet megteremtését, egy szóval a közjót szolgálják, amiért valamennyien dolgozunk – tette hozzá a kormánymegbízott.

Elsőrendű nemzetgazdasági, sőt nemzetbiztonsági érdek, hogy a szakma által felhalmozott tudásanyagot, térképeket, geodéziai és térképészeti örökségünket megőrizzük a jövőnek – hangsúlyozta dr. Ádám József, a Magyar Földmérési, Térképészeti és Távérzékelési Társaság elnöke.

A rendezvényen Lázár deák emlékérem kitüntetést vehetett át Zalaba Piroska, az Agrárminisztérium Földmérési és Térinformatikai Osztályának vezetője. Márton Gyárfás Emlékplakett kitüntetésben részesült dr. Csemniczky László, a Budapesti Műszaki Egyetem Általános és Felsőgeodéziai Tanszék nyugalmazott egyetemi adjunktusa, illetve Budaházi Endre László, az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság tagja.

A szakemberek a vándorgyűlés keretében díszülést szenteltek a 100 éves önálló magyar katonai térképészetnek. Korom Ferenc altábornagy köszöntőlevelét Koós Tamás alezredes, a Magyar Honvédség Geoinformációs Szolgálat főmérnöke, szolgálatfőnök-helyettese tolmácsolta a résztvevőknek.

A rendezvény fővédnöke dr. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és dr. Nagy István agrárminiszter volt.
A rendezvény védnöke pedig Tuzson Bence közszolgálatért felelős államtitkár, Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka, Takács Árpád kormánymegbízott, Herczeg Tamás országgyűlési képviselő, Szarvas Péter polgármester, Kassai Ferenc, a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara, illetve Buzás Zoltán, a Békés Megyei Mérnöki Kamara elnöke volt.

Fotók: Kormányhivatal/Lehoczky Péter

Nézze meg ezt is:

A költészetet ünnepelték a Pánczélban

  Hatodik éve rendeznek költészet napi programot a Pánczél Imre intézményben. A napokban az itt …