2024. április 26., péntek
FONTOS

Elfogadni, ha a családba beteg gyermek érkezik

 

Kádár Annamária egyetemi adjunktus, pszichológus beszélt arról, hogy milyen folyamat szerint működhet egy emberben elfogadni a lehetetlent, amikor a családba egy beteg gyermek érkezik. Ugyanezzel a címmel hirdették meg az elmúlt napokban rendezett beszélgetést a gyulai könyvtárban. A témával kapcsolatban Kádár Annamária azzal kezdte, hogy amikor fogyatékos gyermek születik, az első jelenség a tagadás, melyet az ember egyfajta gyászként él át.

A könyvtári beszélgetés másik vendége Cser Zoltán főiskolai tanár, a Tan Kapuja Buddhista Egyház igazgatója volt. Egy beteg gyermek érkezése esetén ő is a folyamatosságra hívta fel a figyelmet, vagyis arra, hogy az elfogadás senkinél nem történhet meg azonnal, a düh és az igazságtalanság érzését mindenkinek le kell győznie. Ezt követően lehet feltérképezni az adott lehetőségeket, és az elfogadás után arra törekedni, hogy a beteg gyermek élete később minél teljesebb legyen.

A beszélgetés során az is elhangzott, hogy azt az esetet mindenképp külön kell választani, amikor egy egészséges embert ér el valamilyen betegség, például egy súlyos baleset következtében. Ebben az esetben az emlékek leküzdése a legnehezebb feladat, ahogy az ember fejében él a kép önmagáról, hogy valamikor még egészséges volt.

Nézze meg ezt is:

A költészetet ünnepelték a Pánczélban

  Hatodik éve rendeznek költészet napi programot a Pánczél Imre intézményben. A napokban az itt …