2024. április 26., péntek
FONTOS

Ilyen volt a néptáncfesztivál: 16 együttes lépett fel Gyulán

Péntek délután zajlott az immár huszonötödik alkalommal megrendezett Minden Magyarok Nemzetközi Néptáncfesztiváljának egyik fő programja, a felvonulás. Idén összesen 16, 8 külföldi és ugyanennyi hazai táncegyüttes mutatkozott be a város különböző, forgalmas terein. Így nem volt kérdés, hogy ebben az évben sem szakítanak a hagyományokkal, a gólyalábas közönségcsalogatást követően a táncosok a Kossuth-tértől és a Várkertig zenés, táncos produkciót mutattak be.

A hazai együttesek mellett olyan külföldi folklórműsort láthatták az érdeklődők, mint a hongkongi, szerb, román, kolumbiai, török vagy a felvételen látható görög.

Ezt követően vette kezdetét az esemény hivatalos megnyitója, melyen Görgényi Ernő polgármester a jubileumi alkalomra való tekintettel díjazta a fesztivál megteremtőit, azokat a személyeket, akik meghatározó szerepet vállaltak a városban történő néptáncoktatásért. Emlékplakettet és oklevelet vett át Patyi Zoltán, a Körös Táncegyüttes művészeti vezetője, Szatmári Sándor egykori fesztiváligazgató, a rendezvény ötletgazdája, Téglás Ferenc, a Körös Táncegyüttes vezető prímása, Mészáros Zoltán táncos, valamint édesapja, Varga András munkásságért Asztalosné Varga Judit.
A rendezvény első estéje a fellépő együttesek műsoraival zárult.

Nem mindennapi meglepetésben volt része a gyulai piacra látogatóknak vasárnap reggel. Ugyanis a Komádiból és Horgosról érkezett tánccsoportok adtak műsort. A Komádi együttes 16 fiatal házaspárból áll, ők magyar böjti táncot adtak elő.

A négy nap során Gyula igazi fesztiválvárossá alakult, ugyanis a fürdőváros közkedvelt terei a fesztivál rendezvényeinek színtereivé alakultak.

Az idén is nagy sikernek örvendő négynapos néptáncfesztivál során a tértáncok mellett az érdeklődők számos további hagyományőrző műsort, valamint színi előadást is láthattak.

Nézze meg ezt is:

A költészetet ünnepelték a Pánczélban

  Hatodik éve rendeznek költészet napi programot a Pánczél Imre intézményben. A napokban az itt …