Egyelőre még távolinak tűnik a húsvét, de a Gyulahúsnál már megkezdődött az ünnepi időszak jellegzetes étele, a sonka készítése.
A húsipari vállalat ugyan inkább a kolbász és a májas gyártásáról ismert, de idén – lényegében vásárlói kérésre – limitált szériában hagyományos parasztsonkát is készítenek. Pénteken a sózással indult be a 8-10 héten át tartó folyamat.
Hajduk Zoltán elmondta, azért döntöttek a parasztsonka mellett, mert ez szaftosabb, jobb íze van, ugyanakkor jól tükrözi a hagyományos ízlésvilágot. Igaz, ennek tart a legtovább az elkészítése is, hiszen jópárszor sózzák és füstölik is.
Hajduk Zoltán azt mondta, a jellemzően nagy tömegű parasztsonka ma már igazi ritkaságnak számít, pedig ez az étel az, mely ma is nagyon közel áll a hagyományos magyar ízvilághoz.