2022. december 5., hétfő
FONTOS

A kastélyhoz zöldítik Gyula többi kiállítóhelyét

Az energiafelhasználás minimalizálása, s ahol lehet, alternatív energiaforrások alkalmazása – röviden így összegezhető az Erkel Ferenc Nonprofit Kft. kötelékébe tartozó intézmények működtetésének elve. A gyulai kiállítóhelyeket, a múzeumot és a művelődési központot üzemeltető cég munkatársainak fontos célja ökológiai lábnyomuk lehető legkisebbre csökkentése.

A látogatóközpontként újjászületett Harruckern-Wenckheim-Almásy-kastély tekinthető az energiafelhasználás szempontjából a leginkább hatékonynak a gyulai kiállítóhelyeket, az Erkel Ferenc Múzeumot és a helyi művelődési központot működtető Erkel Ferenc Nonprofit Kft. tagintézményei közül. Ez természetesen nem a véletlen műve, hiszen a geotermikus hőszivattyúkkal, programozható világítással és természetesen energiatakarékos világítóberendezésekkel ellátott komplexum mindközül a legfiatalabb, mindössze négy éves.

A közelmúltban megvalósult műemléki rekonstrukció már több építészeti díjat nyert (mint például a példaértékű műemlék-felújításért adható ICOMOS-díj vagy a betonépítészet-tervezőknek kiírt kategóriában elért második helyezés a Beton Fesztiválon), azonban az itt alkalmazott zöld megoldások is érdemesek arra, hogy a Föld napján említést tegyünk róluk.

Mint Temesváry János, az Erkel Ferenc Nonprofit Kft. műszaki vezetője fogalmazott, „a rendszert az épülettel együtt készen kaptuk, ennek megfelelően szükséges a leginkább energia hatékony működtetést, üzemeltetést megvalósítani”.

Az egyik leginkább környezetkímélő szisztéma a kastélyban a működési elvét tekintve egyáltalán nem bonyolult geotermikus fűtési-hűtési rendszer. Azon alapul, hogy bizonyos mélységben a föld viszonylag állandó hőmérsékletű, illetve kötött tartományon belül változik a hőmérséklete. Ezt, mármint a fenti és a lenti hőmérséklet közötti különbséget kihasználva keringetnek fagyálló folyadékot egy kellőképpen mélyre engedett csőrendszerben. Majd egy hőcserélőn keresztül a talaj hőmérsékletét átvett vizet melegítik tovább elektromos áram segítségével. A hőmérséklet-változás segít télen fűteni, nyáron pedig hűteni az épületet, így
normál üzemben a látogatók és a kiállítóhely munkatársai is kellemes hőmérsékletű épületben lehetnek.

A világítási szisztéma – gazdaságos, energiatakarékos – működése, működtetése is pofonegyszerű: a legkisebb mértékig programozható, alakítható, a külső körülmények változásának megfelelően idomítható. Csak egy egyszerű példa: az állandó kiállítás egyik látványossága az emeleten található aranyozott kalitka, az abban lakó madarak nappal a nappali világossághoz leginkább hasonlatos fényviszonyokat, 4000 Kelvin színhőmérsékletű megvilágítást (barátságos fényviszonyokat) tapasztalhatnak. A mesterséges megvilágítás ugyanis követi a nap járását: az idő múlása a fedett tér ellenére megjeleníthető, sötétedésre
folyamatosan elsötétül, a napfelkeltével, reggelre fokozatosan felerősödik. (S természetesen az ablak nyitásával rendszeresen természetes fény, friss levegő is éri őket.)

A látogatóközpontként működő egykori főúri épületben a legtöbb fényforrás számítógéphez társított, és még az árnyékolás is egy alkalmazás segítségével, mobiltelefonról is vezérelhető –ismertette a műszaki vezető.

Persze a fentieken túl másban is megmutatkozik a környezettudatosság a gyulai kastélyban. A munkatársak az asztali gépeknél alacsonyabb fogyasztású laptopokat használnak, s az okos eszközök, az interaktív elemek is a nagy erőgépeknél jóval takarékosabb mini számítógépekről üzemelnek. A papírhasználatot a minimálisra csökkentik, és csak a feltétlenül szükséges dokumentumokat nyomtatják. A szelektív hulladékgyűjtés olajozottan működik és a kávézóban még arra is ügyelnek, hogy a biológiailag macerás és egyébként is problémás hagyományos műanyag szívószál helyett úgynevezett PLA, vagyis könnyebben
lebomló, lebontható szívószállal szolgálják fel a házi készítésű szörpöket, limonádékat.

Temesváry János hozzátette: a gazdaságosságra törekvő, a minél kisebb ökológiai lábnyom elvét megvalósítani, érvényesíteni szándékozó szemlélet az Erkel Ferenc Nonprofit Kft. többi intézményére: a többi kiállítóhelyre, valamint a múzeumra és a művházra is vonatkoztatható.
Utóbbi egy viszonylag nagy teljesítményre képes (40 kW-os napelemes rendszerű) naperőművel rendelkezik, ami lehetővé teszi, hogy nyáron nulla forint ráfordításával valósuljon meg a 400 férőhelyes nézőtér hűtése, s ezen felül még egy kis energiát vissza is táplál az elektromos hálózatba. Fontos tudni, hogy a Béke sugárúti intézményben immár majdnem minden fényforrást LED-esre cseréltek, ami jelentős megtakarítást eredményezett.
Persze ne feledjük, hogy a nonprofit kft. működtetésében lévő történelmi épületek még nem a mai energetikai elvek szerint készültek, s világításaik racionalizálása terén is akad tennivaló.

A gyulai vár esetében például egyelőre csupán a tervek között szerepel a teljes világítási rendszer LED-esre váltása, de az már most tudható, hogy megvalósulása esetén harmadával fog csökkenni az ilyen jellegű költség. Az Erkel Ferenc Emlékház, a Kohán Képtár és a Ladics-ház is az Erkel Ferenc Nonprofit Kft-hez tartozik, s ezen kiállítóhelyek esetében is a hatékonyság, a gazdaságosság, a zöld megoldások minél nagyobb arányú alkalmazása a cél.
Ez leginkább a fűtési-hűtési, világítási, és egyéb nagy energiafelhasználást igénylő rendszerek működésének, működtetésének ésszerűsítésében testesülhet majd meg.

Összességében elmondható, hogy a gyulai kiállítóhelyek, a múzeum és a művelődési központ esetében is a cél a legkörnyezettudatosabb működtetés. Ennek zászlós hajója a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont, de az Erkel Ferenc Művelődési Központ is elöl jár e témában, az intézményeket üzemeltető nonprofit kft. munkatársai pedig azon dolgoznak, hogy a jövőben – a történelmi épületek műemlékvédelmi megőrzése mellett – a kiállítóhelyeket is a környezetvédelmi felelősség szellemében üzemeltessék.

 

FÖLD NAPJA 2020

Egy nap a holnapért, a klímáért! Létünk alapja az élővilág változatosságának megőrzése –erre figyelmeztet a 30. magyar és az 50. világméretű Föld napja, melynek kiemelt témája maradt a biológiai sokféleség megőrzése is – minderről az fna.hu oldal ad tájékoztatást.

Hozzáteszik, az emberiség túlterjeszkedése agyonnyomja a vadvilágot, túlfogyasztunk és túlterjeszkedünk, ezt jelzi évről évre a WWF Élő bolygó jelentése. A biológiai sokféleség csökkenésének 60 százalékáért étrendünk, pontosabban az állatok takarmánya felel.
Az oldal ismertetőjében arra is kitérnek, hogy mit lehet tenni: építs közösséget, zöldítsd környezetedet, ültess fát, termelj haszonnövényeket, komposztálj, éheztesd a kukát, szigetelj, közlekedj okosan, ne vásárolj csomagoltat, élj műanyagok nélkül, válts környezetbarát szerekre, félkész, kész helyett egyél friss hazait, egyél kevesebb állatit!

Nézze meg ezt is:

Kedvenc mesém: A csillagász, a lopó, a vadász meg a szabó

A magyar népmesék sorozat következő epizódját a karácsonyi iskola tanulójától, Popa Viktóra Reginától hallhatjuk.