2024. április 26., péntek
FONTOS

Népi mesterségek

Hogyan készül a kontyvas, a gyékénypapucs, a hajdúsüveg vagy a hortobágyi karikás ostor? Többek között erre a kérdésre kapunk választ.

Szedlják István békéscsabai rézműves mester immár több, mint huszonöt éve ápolja a népi hagyományokat. A tarsolyok és süvegcsúcsok után, a kontyvas készítés rejtelmeibe engedett bepillantást.

Bencsik Márta még az 1980-as években kezdett szalmakalapokat fonni, később varrni. A 90-es években pedig megismerkedett a csuhéfonás technikájával. Iparművészeti alkotásaihoz ő maga gyűjti be és készíti elő a különböző terményeket. Ez alkalommal azt mutatta be, hogyan készül a gyékénypapucs.

A honfoglalás idejéből származó leleteink között számos nemezmaradványt is találunk. A nemezből készült ruhák ugyanis védőöltözetként is szolgáltak. Berencsi Erika nemezkészítő felidézte a mesterség történetét, valamint bemutatta azt is, hogyan kell elkészíteni egy hajdúsüveget.

Török László fafaragó, faműves bemutatta hogyan készül egy trófeaalátét. Emellett bölcsőket, akasztókat, illetve különböző dísztárgyakat is faragott már.

Malajziától Johannesburgig a világ minden táján megtalálhatók Szabó István ostorkészítő népi iparművész alkotásai, aki bemutatta, hogyan készül a hortobágyi karikás ostor.

Nézze meg ezt is:

3Téma – Tokaji Istvánné

A KÖVIZIG Szivárvány Nyugdíjas Klub közel ötven éve működik,Tokaji Istvánné alapítóként, majd vezetőként is kapcsolódott …