2024. április 27., szombat
FONTOS

Így kacsozzuk a paradicsomot, hogy bőséges legyen a termés

Háromféle paradicsommal találkozhatunk a piacokon. Létezik balkonládás, mini, vagy a felvételeken látható folytonnövő. A mini- és a balkonparadicsom egyaránt determinált, tehát kb. 50-60 centiméter magasra nő, termést hoz majd elpusztul. A féldetreminált fajta miután eléri a maximum 1 méter magasságot, oldalhajtásokat hoz és bokorrá alakul. Ezekkel ellentétben – ahogy az elnevezés is mutatja, a folytonnövő paradicsom növekedése nem áll meg.

Az oldalhajtások rendszeres eltávolításának az a célja, hogy ne vonjanak el tápanyagot a növénytől. Hetenkénti kacsozás esetén növényenként átlagosan 3 oldalhajtást kell letörni. Ebben az esetben nem nőnek 8–10 centiméternél nagyobbra. Megéri tehát elsajátítani a paradicsom kacsolás módját, hiszen a bő termés garantált. A determinált vagy féldeterminált fajtáknál nincs szükség metszésre, mert a növény a végleges magasság elérését követően nem hoz újabb hajtásokat, így nincs olyan tényező, mely elvonja a tápanyagot a termésektől. Talán először azt gondolhatjuk, hogy a letört hajtások haszontalanok, Szűcs Gergely kertész azonban elárulta, mit tehetünk ezekkel.

Oda kell figyelnünk, hogy az elültetett szár nedves földbe kerüljön, hogy minél hamarabb elkezdődhessen a gyökerezés. Bár a hidegebb időkre ez nagyszerű megoldás lehet, ne ijedjünk meg, ha növényünk lassabban fejlődik csak, hiszen végül ugyanolyan bőségesen terem, mint a szabadban élő elődje.

Nézze meg ezt is:

Gyula Tv Híradó 2024. 04. 22.

Témák: – Megáldották a gyermekeket a Nádi Boldogasszony templom felszentelésének 201. évfordulóján. Tapodi Krisztián káplán …