2024. április 26., péntek
FONTOS

Lövésekkel emlékeztek a várban az 1566-os ostrom végére

Ismét hatalmasat durrant Szabó Árpád hagyományőr fegyvere a gyulai vár falán. Szerdán, vagyis szeptember másodikán azért került sor óránként erre az attrakcióra, mert ezen a napon fejeződött be a gyulai vár ostroma 1566-ban, ekkor adta át a tarthatatlanná vált erősséget Kerecsényi László az ostromló Pertáf pasának.

A lövést Szabó Árpád egy olyan fegyver másolatával adta le, melynek eredetijével valószínűleg harcoltak az 1566-os ostrom idején is.

Az utóbbi években a várban nagy figyelmet fordítanak arra, hogy minél több olyan attrakció, vagy szolgáltatás legyen elérhető a vendégek számára, melyek egyrészt érdekesek, másrészt pedig felhívják a figyelmet olyan eseményekre, melyek nemcsak a helyiek számára fontosak, hanem adott esetben Magyarország történelme felől is nézve is jelentőséggel bírnak.

A lövéseket lentről és a várból is sokan figyelték, ami a láthatóan csökkenő vendégszámot figyelembe véve igazán örömtelinek mondható.

Az Erkel Ferenc Kulturális Központ szeptemberben is folyamatosan kínál érdekességeket a látogatóknak. A szokásosnak mondható, folyamatos programok közül kiemelkedni látszanak szeptember 19-én és 20-án a Kulturális Örökség Napjai. Ekkor a vár, az Almásy kastély, az izraelita temető és az evangélikus templom kerül a középpontba.

Nézze meg ezt is:

Régiós bowling versenyt rendeztek sérült sportolóknak

  A Magyar Speciális Olimpia Szövetség és a Harruckern SE szervezésében rendeztek a napokban regionális …