2024. április 27., szombat
FONTOS

Elindult az őszi, betakarítási szezon

Az Agrár Zrt munkatársai a napokban a silókukorica betakarításával foglalkoznak. A gazdaság fő profilja a tejtermelés, ezért a gyulai cégnek a kukorica a legnagyobb területen termesztett tömegtakarmánya.

Mintegy 300 hektáron termesztenek silókukoricát, melynek betakarítását bő egy hét alatt végzik el. Ennél a munkánál két műszakban dolgoznak a gépek, hogy a nagy mennyiségű takarmány be lehessen gyűjteni. A munkafolyamat során a kukoricát leszecskázzák, majd beszállítják, ahol betonfalak között egy silótárolóban tárolják a növényt. Ott felfúrják és betapossák. Egy ilyen, 4000 tonnát befogadó “szoba” feltöltése 4-5 nap, vagyis 8-10 műszak. Ezt követően letakarják a tárolót, az érési folyamat pedig 6-8 hét.

Az időjárás kedvezett az Agrár Zrt-nek. Az egyik látványos pontja ennek az, hogy magasra nőtt a kukorica.

A soron következő munkák a napraforgó betakarítással folytatódnak, majd a kukorica és a szója következik. Emellett a hagyományos őszi talajmunkák zajlanak, majd az őszi búza vetésével folytatódik a program az Agrár Zrt munkatársai számára. Seres Zsolt elmondta, fejlesztések is zajlanak, napelem rendszert építenek, de folyamatosak a gépberuházások is.

Nézze meg ezt is:

Útlezárás várható szombaton Gyula belvárosában

Futóverseny miatt útlezárásokra és forgalomterelésekre kell számítani 2024. április 27-én 10 óra és 14 óra …