2024. április 26., péntek
FONTOS

Több, mint 100 kg szilvából főztek lekvárt a 8. sz. Idősek Klubjában

Kézről kézre járt a keverőlapát pénteken a 8. számú Idősek Klubjában. A tagok ugyanis immár negyedik alkalommal gyűltek össze szilvalekvárt főzni. A hagyomány felelevenítéséhez nagyban hozzájárult az is, hogy a tizenhárom klubtag nagyon aktív és segítőkész.

Az alábbi felvételeken is jól látszik, hogy milyen nagy üstöt használtak a több, mint száz kiló szilva besűrítéséhez. A gyümölcsöket már előző nap közösen megmosták, kimagvalták. Másnap következett a szilvák ledarálása. Annak érdekében, hogy a közel fél napon át tartó folyamatos kavargatás időtartamát csökkentsék, valamennyi adagot előfőztek. Ahogyan a kimagozott szilva lassan főtt, olvadt az üstben, úgy öntötték hozzá a többi adagot.

Miután minden szilva belekerült az üstbe, kezdődhetett a 8-10 órán át tartó kavarás. Amíg hárman felváltva kavarták a ciberét, a többiek odabent fertőtlenítették a befőttes üvegeket, illetve csipkéket horgoltak, hogy még díszesebbé tegyék a tárolóedényeket. A résztvevők kiemelték, a lekvárba sem cukor, sem tartósítószer nem kerül.

A szentpálfalvai, 8. számú Idősek Klubjának tagjai különösen sok időt töltenek a szabad levegőn, együtt ápolják a konyhakert növényeit és a virágokat is. Ezek az elfoglaltságok amellett, hogy segítik a közösségépítést, kapcsolatápolást, remek módja a tagtoborzásnak is. Mundruczóné Magyar Szilvia elárulta, a telken található termőföld mérete miatt nem a saját szilvájukból készítik a lekvárt, azonban ebben az évben is indulnak a legszebb konyhakertek versenyén.

A közel 50 kg lekvár elkészültét követően a klubtagok a virágos- és a konyhakert rendezését is elkezdték.

Nézze meg ezt is:

A költészetet ünnepelték a Pánczélban

  Hatodik éve rendeznek költészet napi programot a Pánczél Imre intézményben. A napokban az itt …