2024. április 26., péntek
FONTOS

Előrehaladott állapotban van az M44-es Békéscsaba-Kondoros közötti szakasza

Előrehaladott állapotban van az M44-es gyorsforgalmi út Békéscsaba-Kondoros közötti szakasza – jelentették be a péntek délelőtti, békéscsabai sajtótájékoztatón. A projekt befejezési határideje 2021 január 31-e, de a főpálya forgalomba helyezése várhatóan december közepén megtörténik, vagyis az eredeti befejezési határidő előtt több, mint másfél hónappal használni lehet az utat.

Az M44-es gyorsforgalmi út másik végén is zajlanak a kivitelezési munkálatok. Tiszakürtnél van jelenleg a kétszer két sávos út vége, onnan mintegy 10 kilométeres szakasz a Tiszakürt-Lakitelek, mely 60 százalék feletti készültségi szintet mutat. Az ottani munkálatok 2021 szeptemberében érnek véget, októberben pedig forgalomba helyezik azt a szakaszt is. Lakiteleknél épül egy mérnökségi telep, hiszen nem csak megépíteni, hanem fenntartani is kell ezeket az útszakaszokat. Szintén Lakiteleknél épül az új kétszer két sávos Tisza-híd. Elhangzott, a híd az elipszis kapuzatával, valamint ferdekábeles kialakításával nemcsak Magyarországon, hanem a világon is egyedülálló teszi az M44-es megjelenítését. A Lakitelek-Szentkirály szakasz jelenleg 15 százalékos állapotban van, ennek a befejezési határideje 2024. A sajtótájékoztatón kiemelték, a Lakitelek és Kecskemét közötti 20 kilométeres szakaszból már 16-17 kilométer elkészült, a burkolati jeleket is felfestették.

A 17,6 km hosszú, 2 x 2 sávos gyorsforgalmi út megvalósulásával Békéscsaba bekapcsolódik a gyorsforgalmi úthálózatba, mellyel nő a régió versenyképessége, illetve biztonságosabbá, gyorsabbá válik Békés megye megközelítése.

Kovács József országgyűlési képviselő kiemelte, egy olyan út, mint az M44-es, fellendítheti a térség életét.

Az M44-es gyorsforgalmi úthoz kapcsolódóan hoznak létre egy olyan telephelyet, mely a Magyar Közút békéscsabai mérnökségéhez tartozik majd.

A közel bruttó 375 millió forintos beruházás fő eleme egy 670 négyzetméteren épülő fedett, fűthető csarnok.

Cserkúti András hozzátette, az épületet várhatóan decemberben használatba veszik. Itt a békéscsabai mérnökség tehergépjárművei parkolhatnak majd fűtött, zárt térben. A megjelentek a sajtótájékoztatót követően bejárták az M44 gyorsforgalmi út Békéscsaba-Kondoros közötti szakaszát.

Nézze meg ezt is:

Régiós bowling versenyt rendeztek sérült sportolóknak

  A Magyar Speciális Olimpia Szövetség és a Harruckern SE szervezésében rendeztek a napokban regionális …