2021. március 6., szombat
FONTOS

Vádemelés egy gyulai halálos baleset ügyében

A Gyulai Járási Ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat azzal az 58 éves eleki nővel szemben, aki 2018 februárjában Gyula és Elek között személyautóval okozott halálos kimenetelű közlekedési balesetet.

A nő 2018. február 07-én 08 óra előtt egy személygépkocsit vezetve közlekedett a 4444-es számú úton, Elek felől Gyula irányába 76-77 km/óra sebességgel.

A nő által vezetett személygépkocsi nem felelt meg a közúti közlekedésben való részvétel műszaki követelményeinek az eltérő mintázatú gumiabroncsok miatt: az első tengelyén lévő kerekekre szerelt gumiabroncsok 4 évszakos, míg a hátsó kerekeire szerelt gumiabroncsok nyári mintázatúak voltak, és ez a hiányosság okozati összefüggésben áll a baleset bekövetkezésével.

Az út 5 km útszelvényében, egy balra ívelő útkanyarulat előtt „Figyelem, balesetveszélyes útszakasz”, „csúszós úttest 1 km kiegészítéssel”
„veszélyes útkanyarulat balra”, „60 km/óra sebességkorlátozás” jelzőtáblák voltak kihelyezve.

Ennek ellenére a terhelt az útkanyarulatba nem az útviszonyoknak, illetve az általa vezetett gépkocsi műszaki állapotának megfelelő sebességgel haladt be; gépkocsijával megcsúszott, sodródva áttért a menetirány szerinti bal oldalba, s ott összeütközött a vele szemből érkező
személygépkocsival.

A baleset következtében a terhelt mellett ülő 60 éves házastársa súlyos, az élettel össze nem egyeztethető sérüléseket szenvedett és a helyszínen elhalálozott. A balesetben vétlen személyautó akkor 58 éves vezetője 8 napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett és maradandó fogyatékosság is kialakult nála, utasa 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett, míg a terhelt maga 8 napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett.

A Gyulai Járási Ügyészség a büntetlen előéletű nőt halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségével vádolja; az irányadó büntetési tételkeret 1-5 évig terjedő szabadságvesztés büntetés.

A járási ügyészség vádiratában a nővel szemben próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetés kiszabására tett indítványt, valamint arra, hogy a bíróság határozott időre tiltsa el a közúti járművezetéstől és kötelezze őt a nyomozás során felmerült 650.000.-Ft-ot meghaladó bűnügyi költség megfizetésére.

Az eljárás a Gyulai Járásbíróság előtt folytatódik.

Nézze meg ezt is:

118 új fertőzött pénteken, Békésben

Pénteken a csütörtöki 13639-ről 13757-re emelkedett a Békés megyei koronavírus fertőzöttek egy éve regisztrált száma, …