2024. április 26., péntek
FONTOS

Életbe léptek a szigorítások, Gyulán számos intézmény bezárt

Szerdán életbe léptek a járvány terjedésének megállítását célzó korlátozások. Számos szigorító intézkedést vezettek be.

Átmenetileg zárva – olvasható a Gyulai Várfürdő honlapján. Már november 2-től szigorúbb maszkviselési szabályok léptek életbe a fürdőben található vendéglátó-egységek területén. A vendégek kötelesek voltak maszkot viselni, kivéve, amíg ételt, italt fogyasztottak. A fürdő többi területén a maszk viselése nem volt kötelező, viszont az új szabályok alapján november 11-étől 30 napra felfüggesztették a működést.

Szerdán nem nyitott ki sem a művelődési központ, sem pedig a kiállítóhelyek. Zárva tartott az Almásy kastély is. Fábián Tamás kommunikációs vezető elmondta, elsősorban a jegybevételből, az ajándéktárgyakból és a kávézó bevételéből működnek, de ezekről most le kell mondaniuk.
Ennek ellenére munka ebben az időszakban is akad bőven, a cég munkatársai nem maradnak majd feladat nélkül.

Szerdán már nem nyitott ki a könyvtár se, legalábbis látogatókat nem fogadtak. Dézsi János igazgató elmondta, sokáig bíztak abban, hogy ők nyitva lehetnek, de mivel nem így történt, most a belső munkák felé fordulnak.

Szerdán egyébként az utóbbi hetek egyik legkedvezőbb járványügyi adatát tette közzé a kormányzati tájékoztató portál, Békés megyében csak 26 új fertőzöttet vettek nyilvántartásba. Országosan már nem ilyen kedvező a kép, hiszen 3945 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a fertőzést, elhunyt 101 többségében idős, krónikus beteg.

Az új rendelkezések:

Szerda nulla órától  este 8 óra és reggel 5 óra között kijárási tilalom lép életbe, mindenkinek haza kell érnie este 8 óráig. A kijárási tilalom alóli kivételt jelent a munkavégzés, az egészségkárosodással, életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető helyzet, az életvédelmi cél, a versenyszerű sportoló számára tartott sportrendezvény, edzés (szintén ideértve az utazást) és a kutyasétáltatás azzal a feltétellel, hogy a lakhely 500 méteres körzetében kell maradni. A munkavégzési és az edzési célt okirattal igazolni kell.

Hatéves kortól mindenkinek kötelező az orrot és a szájat folyamatosan elfedő maszkot viselnie a tízezer fősnél nagyobb lakónépességű település belterületén a települési önkormányzat által kijelölt közterületen, illetve nyilvános helyen, kivéve a sporttevékenység során, valamint a parkokban, illetve zöldterületeken, a tömegközlekedési eszközökön, minden olyan helyiségben, ahol tömegközlekedési eszközre várakoznak, az üzletben történő vásárláskor, illetve az üzletben történő munkavégzéskor, a bevásárlóközpontokban az irodák, sportolás céljára szolgáló helyiségek és az üzemi helyiségek területének kivételével, a levéltárakban, a közigazgatási szerv ügyfelek részére nyitva álló területén, a postán, minden egyéb olyan helyiségben, amelyben ügyintézés céljából ügyfélfogadás zajlik, és ahol az ott foglalkoztatottakat is beleértve – rendszeresen 5 főnél többen tartózkodnak egy időben.

Az éttermeknek be kell zárniuk, nem fogadhatnak vendéget, a területükön a kiszolgáló személyzeten kívül csak azok tartózkodhatnak, akik elvitelre kérik az ételt. Házhozszállítást lehet kérni.

Az üzletek a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével este 7 óráig tarthatnak nyitva, és utána a kijárási tilalom lejártával, tehát legkorábban  reggel 5 órakor nyithatnak ki. A rendeletben nem említett szolgáltatók és szolgáltatások (például fodrász, masszőr, személyi edző) a szokott rendben működhetnek a kijárási tilalom szabályai mellett.

A szállodák turistákat nem, csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkezett vendégeket fogadhatnak. Mindennemű rendezvény megtartása tilos, beleértve a koncerteket, más kulturális eseményeket,
a sporteseményeket, a magánrendezvényeket, valamint a karácsonyi vásárokat. Online közvetített koncert vagy más kulturális esemény nem minősül rendezvénynek, ha a helyszínén kizárólag a fellépők és a megrendezéséhez elengedhetetlenül szükséges technikai személyzet tartózkodik.

A vallási közösségek szertartásai a vallási közösség döntése szerint tarthatóak meg. Ezzel összefüggésben a vallási közösségeket a kormány arra kérte, hogy a szertartásaik során a magatartási szabályokat az általános szabályokkal összhangban határozzák meg. A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött kell megtartani. Az egyéni szabadtéri sportok gyakorlása engedélyezett, a vonatkozó jogszabályok szerint versenyszerűen sportolók e tevékenységükben nem korlátozhatóak. Tilos a szabadidős létesítmények használata.

A közterületen, a nyilvános helyen, illetve a szabadtéri sportpályákon az egyéni szabadidős sporttevékenység – futás, gyaloglás, kerékpározás – gyakorlása megengedett, de a csapatsportok nem.

 

Nézze meg ezt is:

Régiós bowling versenyt rendeztek sérült sportolóknak

  A Magyar Speciális Olimpia Szövetség és a Harruckern SE szervezésében rendeztek a napokban regionális …