2024. március 19., kedd
FONTOS

Nem törte meg a járvány a gazdák kedvét és elszántságát

 

A jó időjárási viszonyoknak köszönhetően már elkezdődtek a munkák a földeken. A jelenlegi járványügyi helyzet az agráriumot nem korlátozza. Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei elnöke kiemelte, a februári csapadék okozott egy kis gondot a földeken, hiszen több helyen belvízzel kellett számolni. Ez legfőképp Békés megye északi részét érintette. A márciusi, száraz tavasz viszont megoldotta ezt a helyzetet. A talaj állapota kedvező, hiszen télen elegendő mennyiségű csapadék esett a földekre.

A növények igényeihez igazodó tápanyagellátás, vagyis a fejtrágyázás már befejeződött, a korai vetésű tavaszi növényeknek, a kukoricának és a napraforgónak a magágy előkészítése, majd vetése a legelső folyamat a tavaszi időszakban.

Kulcsár László hangsúlyozta, a tavalyi, őszi vetések ideálisan lezajlottak, így optimális a koratavaszi hangulat. Persze különbséget kell tenni a megye középső és déli része között, ahol a legjobbak a talajadottságok. Békés megye meghatározó őszi vetésű növénye az őszi búza, melyet tavaly 101 ezer hektáron vetettek el, melyből jónak minősült 60 ezer 600 hektár. Közepes minőségű lett 25 ezer 250 hektár és a szélsőséges tél, valamint a fagyos napok hatására a gyenge területen ez 15150 hektárt érintett. Az őszi árpából 22500 hektárt vetettek a megyében, melyből ideálisan 14 ezer 625, jó, közepes 5225 hektár és gyenge 2250 hektár lett. Emellett őszi káposztarepcét is vetettek 16 000 hektáron, melyből 11200 hektár minősült jónak.

A Békés Megyei Agrárgazdasági Kamara egyik fontos szolgáltatása minden megyében a naprakész és folyamatosan működő falugazdász hálózat.

Kulcsár László kiemelte, most az egységes kérelmek benyújtása az egyik legfontosabb feladatuk. Idén április 7-től május 17-ig adhatóak be szankciómentesen az egységes kérelmek. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felkészült arra, hogy a tavalyihoz hasonló, rendkívüli helyzetben segítsen mintegy 110-120 ezer tagjának a támogatások lehívásában. A kérelembeadás során 44 támogatási jogcímre, intézkedésre lehet forrásokat igényelni, illetve adatszolgáltatási kötelezettséget teljesíteni. Változás az előző évhez képest, hogy idén már nem az egységes kérelem keretein belül kell a karácsonyfaültetvény-támogatást igényelni, hanem az erre kialakított új, elektronikus felületen, április 15-30. között. A korábbi években a támogatási kérelmek mintegy 70 százalékát a kamara falugazdászai adták be. Tavaly a május 15-i határidőig a 166 903 kérelemből 113 446-ot kamarai közreműködéssel nyújtottak be a gazdálkodók. Ennek is köszönhetően Magyarországon, az Európai Unióban szinte egyedülálló módon sikerült a megszokott rendben beadni az egységes kérelmeket, így a termelők időben hozzájuthattak a 2020-as támogatásokhoz.

Nézze meg ezt is:

Erkel Ferenc szépunokája mondott beszédet március 15-én, a Petőfi téren

    Hagyományosan a Kossuth téren kezdődött a március 15-ei ünnepi programsorozat. Ezen a helyszínen …