2021. október 26., kedd
FONTOS

A Köröspart Galéria gyűjteményéből nyílt kiállítás a Kohán Képtárban

A Köröspart Galéria gyűjteményéből nyílt kiállítás csütörtök délután, a Kohán Képtárban.

A kiállított festmények képi világában a plein air és a modern stílusjegyek jelennek meg. „ Az a civilizáció, amelyik elhidegül a tudománytól és a művészettől, vagyis a kultúrájától, az pusztulásra van ítélve. Az életét adja föl, elsorvad, elpusztul atombombák nélkül is. Ezért kell féltve őriznünk magunkban a kultúra tiszteletét.”

Ezzel a Bay Zoltán idézettel köszöntötte a megjelenteket Fekete–Dombi Ildikó, aki kiemelte, a Kohán Képtár nemcsak Kohán György alkotásainak bemutatótere, hanem a helyi alkotóknak, időnként különleges anyagoknak is a kiállító helyszíneként szolgál.

A plein air a 19. század második felében jött divatba, szakított a korábbi műtermi festészettel. A szabadban készültek ezek az alkotások, hirtelen, expresszív ecset vonások jellemezték az alkotást.

A tárlattal azt szerették volna érzékeltetni, hogy hogyan változott az 1945 utáni plein air a posztimpresszionista festészettől az egészen modern, absztrakt képi világig.

 

Nézze meg ezt is:

Két helyszínen emlékeztek 1956 hőseire

  Az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulója alkalmából tartottak megemlékezést szombat délelőtt a gyulavári …