2024. április 26., péntek
FONTOS

A császármetszés testi és lelki okairól beszélgettek Gyulán

Péntek délután író – olvasó találkozót tartottak Gyulán, a Gábor Áron utcai Öleldében. Az eseményen a Hegmesék kötetről, és a kötet témájául szolgáló császármetszés testi – lelki folyamatairól, és ezeknek a hatásairól beszélgethettek az édesanyák.

A Hegmesék című kötettel a császármettszés sokféle arcát szeretnék bemutatni. A könyvben 20 anya történetét mesélik el fotóval, történettel. Rákosi Dóra gyógytornász elmondta, nagyon sok történet van egy-egy császármetszés mögött. Ez egy nagy hasi műtét, és ahhoz, hogy az anya teljesen felépüljön utána, ahhoz a testi regenerálódáson kívül nagyon sokszor szükség lehet a lelki oldalra is, ebben nyújt segítséget a könyv az édesanyáknak.

Kiss Verus, a mű szerzője elmondta, nagyon pozitív a kötet fogadtatása az anyukák és a szakemberek részéről egyaránt. Keveset beszélnek az ellátórendszerben a császármettszés utáni dolgokról, hogy mit szabad végeznie az anyának, és mint nem. Mindez fontos lenne, hiszen egy komoly hasi beavatkozásról van szó, mely után a szövetek különböző rétegeinek regenerálódniuk kell. Emellett az is lényeges, hogy az anya foglalkozzon a lelkével, a szülés élményének feldolgozásával.

A könyv írója elmondta, a gyulai eseménnyel, és magával a könyvvel is a szakdolgozók és az édesanyák téma iránti érzékenyítése volt a céljuk.

 

Nézze meg ezt is:

A költészetet ünnepelték a Pánczélban

  Hatodik éve rendeznek költészet napi programot a Pánczél Imre intézményben. A napokban az itt …