2024. április 26., péntek
FONTOS

Közel 460 koraszülöttnek, újszülöttnek segített a koraszülöttmentő

2019 márciusában indult el a koraszülött mentés Békés megyében, Békés megyei járművel.

Azóta közel 460 koraszülöttnek, újszülöttnek tudtak segítséget nyújtani a szakemberek. Abdulrahman Abdulrab Mohamed, a Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítvány elnöke, csecsemő- és gyermekgyógyász főorvos kiemelte, egy nagy összefogás eredménye a mentőautó működése, működtetése. 2019 előtt a koraszülöttmentést az Országos Mentőszolgálat segítségével valósították meg a megyében. A jelenlegi koraszülöttmentő egy mozgó koraszülött intenzív osztály, mellyel bárhonnan, bárhová tudják szállítani, illetve megmenteni a koraszülötteket.

Nemcsak koraszülötteket és újszülötteket szállítanak a koraszülöttmentővel, hanem beteg csecsemőket is. Az RSV-vírus, amely egy súlyos légzési elégtelenséget okozó vírus, az elmúlt időszakban jónéhány, 2 év alatti gyermeket betegített meg, így az autóval több csecsemőt szállítottak lélegeztetve akár még Szegedre is.

Abdulrahman Abdulrab Mohamed idén novemberben vehette át a Gránit Oroszlán Férfi Példakép címet, melyet többek között a koraszülöttek és a gyermekek érdekében végzett kiemelkedő orvosi tevékenysége mellett a mentőautó érdekében végzett kimagasló munkájáért érdemelt ki. A jövőbeni céljai között szerepel, hogy minél több koraszülöttet és beteg újszülöttet lehessen egészségesen hazaengedni. Emellett szeretne szakmailag is továbbfejlődni.

Abdulrahman Abdulrab Mohamed elmondta, a jövőben szeretnék a jelenlegi koraszülöttmentőt egy újabbra cserélni, emellett korszerűsítenék a berendezéseket is. Modern készülékeket szeretnének beszerezni, valamint modern terápiákat is bevezetnének. Ezek között szerepel a nitrogén-monoxid lélegeztetés, amely egy értágító kezelés, amely egy súlyos állapotban lévő újszülött szállításához szükséges.

Nézze meg ezt is:

Régiós bowling versenyt rendeztek sérült sportolóknak

  A Magyar Speciális Olimpia Szövetség és a Harruckern SE szervezésében rendeztek a napokban regionális …