2024. április 30., kedd
FONTOS

Szilágyi 125+1 címmel nyílt tárlat a Kohán Képtárban

Kónya István alpolgármester nyitotta meg csütörtök délután a “kis Szilágyi”, vagyis Szilágyi István tárlatát a Kohán Képtárban.

Kiemelte, a művész életében fontos szerepet játszott az alföldi táj, a népi élet megörökítése.

Fekete-Dombi Ildikó, a tárlatnak otthont adó szervezet vezetője arról beszélt, hogy az Egészségügyi Világszervezet egy kutatása bebizonyította, hogy a kulturális és kreatív tevékenység számos betegségre gyógyírként hat.

A gyulai kiállítás a Szilágyi 125+1 címet viseli, hiszen a festő születésének 125. évfordulója alkalmából szerették volna bemutatni a képeket, ám a járvány miatt erre egy évet várni kellett. Ezt jelöli a címben a +1.

A gyulai közönség olyan műveket láthatott, melyeket eddig még nem állítottak ki, ugyanis az elmúlt 6 évben gyűjtötték össze őket. A művész a huszadik század első felében alkotott. Műveire az impresszionista, posztimpresszionista stílus volt jellemző. Nehéz élete volt, a második világháború nagyon megviselte, mindössze 49 évet élt, az elméje ekkor már kissé megbomlott. Festményeiben ebben az időszakban leginkább a sötétebb, komor színek domináltak.

A tárlaton 28 olajképet, valamint 40 grafikát állítottak ki, melyet egészen április 2-áig látogathatnak az érdeklődők.

Nézze meg ezt is:

Tanyanapot tartottak a Kálváriánál

  Nótaszótól volt hangos szombat délután a Kálvária domb melletti terület. A korábbi tanyanapok után …