2024. április 26., péntek
FONTOS

A plébánia történetével folytatódik a levéltár A mi otthonunk – a mi történeteink sorozata

A barokk jellegű, copf stílusú téglalap alaprajzú épület a Harruckern tér 1 szám alatt helyezkedik el.

A gyulai katolikus közösségnek az évszázadok során ez már a harmadik parókia épülete. Darócziné Leiszt Emma elmondta, általában kevés forrás foglalkozott a parókia történetével. A parókiák rendszerint a templom közelében állnak, elsődlegesen a plébános és a káplánok lakhelyéül szolgálnak, emellett helyet adnak különféle eseményeknek – például egyházi személyek hosszabb látogatása idején szállásul szolgálnak.

A 15-16. században számos templom, valamint kápolna állt a városban. A vár, a hozzá tartozó kápolnával, a Szűz Mária tiszteletére szentelt plébániatemplom a Törökzugban, a Szent Elek kápolna a mellette álló ispotállyal a belvárosban, az Epreskert utcában látható középkori ferences templom szentélye, és egy, a Szent Móric tiszteletére épített kápolna.

1801-ben tűzvész ütött ki Gyulán, több mint 600 ház égett le, teljesen megsemmisült a református templom, a görögkeleti templom valamint a római katolikus templom tetőzete és a parókia is leégett.

A gyulai római katolikus közösség számos kiváló plébánosa jelentős nyomot hagyott az egyházközség és Gyula város életében. Ilyen volt többek között Göndöcs Benedek gyulai plébános, valamint volt Báró Apor Vilmos gyulai plébános és győri megyéspüspök, akit 1997-ben II. János Pál pápa avatott boldoggá Rómában.

Nézze meg ezt is:

Régiós bowling versenyt rendeztek sérült sportolóknak

  A Magyar Speciális Olimpia Szövetség és a Harruckern SE szervezésében rendeztek a napokban regionális …