2024. április 26., péntek
FONTOS

Az egészségügyet érintő előadások hangzottak el a tudományos konferencián

Ötödik alkalommal rendezték meg a Gyulai Felsőoktatás Napját a fürdővárosban.
Az idei eseményt a tavalyihoz hasonlóan a koronavírus járvány miatt online formában valósították meg. A tudományos konferencián a világháló segítségével közel 120-an vettek részt. A Gál Ferenc Főiskola, a Gál Ferenc Egyetem elődje a gyulai felsőoktatást 2017. január 31-én vette át.
Az egyetem javaslatára a gyulai önkormányzat az átvétel megörökítésére és a helyi felsőoktatás társadalmi szerepének kiemelésére január 31-ét a Gyulai Felsőoktatás Napjának nyilvánította. 2018-ban az egészségtudomány oktatásáról, egy évvel később a szociális képzések, azon belül is a gyermekvédelmi ismeretek oktatásáról szólt a nap. 2020-ban az egészségturizmus oktatásának kihívásaival foglalkoztak, tavaly pedig a tudomány és a vallás találkozása volt a téma. Idén a “Képzés a jövőért – a jövő egészségügyi képzése” címmel rendezték meg a konferenciát. Vincze Gábor, a Gál Ferenc Egyetem Egészség- és Szociális Tudományi Karának dékánja kiemelte, az idei eseményen fontos volt a Pándy Kálmán tagkórház bevonása.

Kozma Gábor, a Gál Ferenc Egyetem rektora elmondta, egy egyetemnek rendkívül fontos funkciója van. Szellemi műhelyként szolgál a tudomány eszközeivel, a képzés lehetőségeivel szakember utánpótlást ad, emellett biztosítja a folyamatos szellemi megújulás hátterét.

Görgényi Ernő polgármester hangsúlyozta, a gyulai felsőoktatásnak a város és a térség szempontjából egyaránt felbecsülhetetlen értéke van. Elsősorban az egészségügyi diplomás ápoló képzés kiemelendő.

Kovács József országgyűlési képviselő az egészségügyi felsőoktatás szerepét mutatta be a magyar egészségügyi ellátórendszer működésében. Elmondta, van egy újfajta képzési forma az egészségügyben.

Becsei László, a Békés Megyei Központi Kórház főigazgató főorvosa “A XXI. század egészségügyi ellátása, elvárások a XXI. századi képzésekkel szemben” témában adott elő. Kiemelte, az egészségügyi ellátórendszer, az egészségügy működése világszerte változatos formában látja el a lakosokat.

A felsőoktatás napján szó volt többek között a koraszülött ellátás korszerű lehetőségei mellett az invazív kardiológia kihívásairól, új lehetőségeiről, valamint a skill laborok szerepéről az Egyházi Egészségügyi Oktatási Központ programjában.

Nézze meg ezt is:

Régiós bowling versenyt rendeztek sérült sportolóknak

  A Magyar Speciális Olimpia Szövetség és a Harruckern SE szervezésében rendeztek a napokban regionális …