2024. április 26., péntek
FONTOS

Tessedik Sámuel tiszteletére avattak mellszobrot Békéscsabán

Az egykori evangélikus lelkész, agrárreformer, Tessedik Sámuel tiszteletére avattak mellszobrot Békéscsabán. Túri Török Tibor alkotása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Megyei Igazgatóságának épülete előtt kapott helyet. Kulcsár László, a NAK megyei elnöke kiemelte, Tessedik Sámuel emlékét kötelességünk megőrizni, és ápolni.

Takács Árpád kormánymegbízott azt mondta, egy szobor avatása mindig emlékezés, a hitünk megerősítése és a hála, valamint a remény kifejezése.

Győrffy Balázs, a NAK elnöke hangsúlyozta,Tessedik Sámuelnek elévülhetetlen érdemei vannak az agrárium fejlesztésében.

Gyuricza Csaba a szoboravatón elmondta, a 280 éve, 1742-ben született Tessedik Sámuel az alföldi mezőgazdasági gyakorlat megteremtője és fejlesztője. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora kiemelte: egy olyan megyében, mint Békés megye, amely a mezőgazdasági-, élelmiszertermelés számára kiváló adottságokkal rendelkezik, ott erkölcsi kötelesség fenntartani a szarvasihoz hasonló oktatási intézményeket.

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke a szoboravatón hangsúlyozta, Tessedik Sámuel élete példa lehet sok ember számára. Kiemelte, egy nemzet erejét, egy generáció képességeit meghatározza az, hogy mennyire tiszteli a múltat, valamint mennyire képes elismerni és fejet hajtani a nagy elődök előtt.

Kozsuch Kornél, a NAK Békés Megyei Szervezetének elnök-jelöltje elmondta, egykori tessedikes diákként büszke arra, hogy itt állítottak szobrot Tessedik Sámuelnek.

A mellszobrot Kutyej Pál békéscsabai evangélikus lelkész áldotta meg. Ezt követően a megjelentek megkoszorúzták az alkotást.

Nézze meg ezt is:

Régiós bowling versenyt rendeztek sérült sportolóknak

  A Magyar Speciális Olimpia Szövetség és a Harruckern SE szervezésében rendeztek a napokban regionális …