2024. március 19., kedd
FONTOS

Jelképes a belépődíj a múzeumi világnapon az Erkel emlékházba

 

Most érdemes megismerni nemzeti himnuszunk zeneszerzőjének szülőházát. Különleges akcióval várja a látogatókat a múzeumi világnaphoz kapcsolódva a hét második felében az Erkel emlékház.

Az Erkel Ferenc Emlékház is azon a világszerte nagyjából 30 ezer múzeum között van, amelyek kapcsolódnak a múzeumi világnaphoz. A május 18-i esemény célja, hogy ezen a napon komolyabb figyelem forduljon a múlt emlékeit őrző és bemutató intézmények felé.

A kiállítóhelyek szerepe és feladata mára jelentősen megváltozott: innovatív játékterekké váltak, ahol új technológiák fejleszthetők és alkalmazhatók a mindennapi életben. A digitális innováció elérhetőbbé és vonzóbbá teszi a múzeumokat, segítve a közönséget az összetett és árnyalt fogalmak megértésében. E mellett a múzeumok gyűjteményeik és programjaik révén olyan társadalmi szövetet is összekötnek, amely elengedhetetlen a közösségépítésben. A demokratikus értékek fenntartásával és az egész életen át tartó tanulás lehetőségével mindenki számára hozzájárulnak a tájékozott és elkötelezett civil társadalom kialakításához.

Kiváló példa a megváltozott múzeumi feladat sikeres teljesítésére a gyulai Erkel Ferenc Emlékház. A múzeum a magyar zenetörténet és történelem jelentős alakjának szülőháza. Erkel Ferencet nemcsak himnuszunk zeneszerzőjeként, hanem nemzeti operánk megteremtőjeként is tiszteljük. Szülőháza eredeti kettős funkciójának megfelelően az Erkel családdal és magával a komponistával is megismerteti a látogatókat, miközben a 19. századi oktatásról is érdekes ismeretekkel szolgál.

Az idén januárban átadott digitális fejlesztéseknek köszönhetően ráadásul a korábbi – az Erkel család lakta épület hangulatát tökéletesen érzékeltető – enteriőrsor olyan interaktív eszközökkel egészültek ki, amelyek kifejezetten izgalmassá is teszik a látogatást. A karmesteri mozdulatokkal vezérelhető varázstükör, vagy a látványos és tartalmában bővített Himnusz fal az élményszerű ismeretátadást szolgálja.

A múzeumi világnaphoz olyan akcióval csatlakozik az Erkel Ferenc Emlékház, amely jól szolgálja azt a célt, hogy a közgyűjtemények minden érdeklődő számára elérhetővé váljon; május 18. (a múzeumi világnap) és május 22. (vasárnap) között 100 forintos, jelképes összegért teszi lehetővé a kiállítóhely látogathatóságát.

Nézze meg ezt is:

A nemzeti ünnep alkalmából négy gyulai, közéleti személyiség vehetett át országos kitüntetést

A nemzeti ünnep alkalmából több gyulai vehetett át állami kitüntetést. Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat …