2024. április 26., péntek
FONTOS

Gyulán tartotta közgyűlését és szakmai konferenciáját a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége

Minden évben kétszer tart közgyűlést a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége, melyet ez alkalommal Gyulán, az Almásy-kastély Stefánia szárnyában rendeznek.

A Magyar Géniusz Vándorkiállítás egyik helyszíne a fürdőváros volt, a tárlat most éppen Győrben van, majd Szombathely, Szekszárd, és Eger kiállítóhelyeit követően Budapesten a Magyar Nemzeti Múzeumban lesz látható.

Görgényi Ernő polgármester kiemelte, a gyulai múzeumnak rangos elismerést jelent, hogy házigazdája lehet a magyar vidéki múzeumok szakmai találkozójának.

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, a Magyar Géniusz Program kuratóriumi elnöke kiemelte, a gyulai eseménnyel szeretné, hogyha egy köztes állapotjelzést adnának a résztvevők a géniusz programról, amelyet a mentális térképünk kiszínezésének nevezett a kárpát-medencei horizonton. Hangsúlyozta, reméli, hogy a program befejezésekor nem országos és vidéki, hanem magyar múzeumokról fogunk beszélni. Emellett mindenki számára evidenciává válik az, hogy nincs több magyar kulturális örökség, hanem egyetlen egy van, melynek a védvárai azok a múzeumok, melyek a Kárpát-medencében helyezkednek el.

Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára elmondta, a két napos, gyulai esemény jó alkalom arra, hogy a vidéki muzeológusok kicseréljék egymással a jó gyakorlataikat, megbeszéljék, hogy mi működik és mi nem. Ezáltal fejleszthetik a vidéki múzeumok identitásképző erejét, amely Gyulán is fontos.

Liska András, az Erkel Ferenc Múzeum szakmai vezetője kiemelte, a Magyar Géniusz Programban ez már a harmadik olyan rangos rendezvény, amelynek Gyula ad otthont. A város egy hónapig helyszíne volt a Magyar Géniusz Vándorkiállításnak, nemrég pedig A fény gyulai géniuszai címmel rendeztek konferenciát.

A két napos eseményen többek között szó volt a Magyar Géniusz Programban megvalósult és folyamatban lévő pályázatokról, valamint a háború, a rezsiár növekedés, a múzeumok átmeneti bezárásának hatásáról is.

Nézze meg ezt is:

Útlezárás várható szombaton Gyula belvárosában

Futóverseny miatt útlezárásokra és forgalomterelésekre kell számítani 2024. április 27-én 10 óra és 14 óra …