2024. április 26., péntek
FONTOS

Békés Vármegye Önkormányzata lesz jövő évtől a megyei önkormányzat elnevezése

 

Ülésezett a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlése pénteken, a Megyeházán.

A közgyűlés egyik kiemelt témája a megyei tankerületi központok és szakképzési centrumok elmúlt évi tevékenysége volt. Zalai Mihály kiemelte, a legutóbbi időszakban 6,6 milliárd forint értékű infrastruktúra-fejlesztés történt a Békés megyei iskolákban. Több intézmény megújult az elmúlt két-három esztendőben állami- és uniós forrásból.

2023. január elsejétől az Alaptörvény szerint a megyét vármegyének nevezik, ezért a megyei önkormányzatnak is döntenie kellett a saját elnevezéséről. A szakemberek ajánlása alapján visszatérnek a több évszázada használt elnevezéshez.

Az ülésen a megyei értéktár bizottság is beszámolt az elmúlt évi munkáról.

Zalai Mihály tájékoztatást adott arról az egészségügyi pályázatról is, amelyet a Békés Megyei Önkormányzat Arad megyével közösen kíván megvalósítani.

Ez a projekt közel 4 milliárd forintból a megyei orvosi ügyeleti rendelők felszerelését, valamint a kórházak orvosi eszközökkel való ellátását célozza. Az elnök kiemelte, az irányító hatóság, amely most Romániában székel, a pályázat értékelését még nem végezte el, 15 hónapja semmilyen értékelhető véleményt, lépést nem tapasztaltak részükről. Folyamatosan, az összes létező csatornán sürgetik az ügy lezárását. Zalai Mihály hangsúlyozta, ez azért is egyre sürgetőbb, mert jövő év december 31-ig be kell fejezni ezt a pályázatot. Ha ez így maradna, ahogy jelenleg van, akkor azt jelentené, hogy sem Arad megye, sem pedig Békés megye, és így az itteni kórházak sem tudják felhasználni ezt az összeget. Mindkét ország elveszíti a támogatást, és vissza kell küldeni Brüsszelbe a megítélt összeget. Ezt nagyon szeretnénk elkerülni.

Nézze meg ezt is:

Régiós bowling versenyt rendeztek sérült sportolóknak

  A Magyar Speciális Olimpia Szövetség és a Harruckern SE szervezésében rendeztek a napokban regionális …