2024. május 8., szerda
FONTOS

Koffán és Kohán műveket kapott a Munkácsy múzeum

Két műalkotást leplezett le péntek délelőtt Gyarmati Gabriella művészettörténész és Bácsmegi Gábor igazgató a békéscsabai Munkácsy múzeum Zöld szalonjában.

A kép bal oldalán a grafikusként, fotósként, bábművészként és ornitológusként is nevet szerző, vagyis meglehetősen széles spektrumú életutat felmutató Koffán Károly csendélete látható, jobb oldalt pedig a gyulai Kohán György egy korai munkája tekinthető meg.

Az eseményen Gyarmati Gabriella mutatta be a két művet, melyeket az adományozás egymáshoz közel eső időpontja mellett az is összeköt, hogy Koffán és Kohán ismerték egymást, előbbi le is fotózta a gyulai festőművészt.
Érdekesség, hogy Koffán munkája a költő özvegye, Gyarmati Fanni révén Radnóti Miklós hagyatékából származik, míg a Kohán akvarellt N. Szabados József gyulai származású építőmester hagyatékából emelte ki leszármazottja.

Tavaly a békéscsabai gyűjtemény elnyerte az év múzeuma címet, emiatt pedig a korábbiakhoz képest nagyobb léptekkel gyarapodott a gyűjtemény, de ebből a körből is kiemelkedett a képzőművészet – mondta Bácsmegi Gábor igazgató.

A képeket hamarosan a megyeszékhelyre látogató érdeklődők is megtekinthetik.

 

 

Nézze meg ezt is:

Japán nap a Hanami jegyében címmel rendeztek programokat Gyulán

A Mogyoróssy János Városi Könyvtárban többek között előadások, workshop, japánkert és japán ételek várták az …